Бургазлии спестиха 2,6 милиона лева благодарение на природния газ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:13 / 16.03.2010
1117
2,6 милиона лева от разходите си за енергия спестиха от началото на 2010 година клиентите на „Овергаз Изток" АД в Бургас. Икономиите са благодарение на замяната на нафтата, електричеството и мазута с по-евтиния и екологосъобразен природен газ.

През януари и февруари най-много средства икономисаха 13-те газифицирани от компанията предприятия - 1,9 милиона лева. Сред тях са заводът за дървообработка на „Кроношпан", компанията за кулинарни изделия „Денито" и производителят на захарни и шоколадови изделия „Победа".

42 бургаски обществено административни сгради, които ползваха нафта, преди да преминат към синьото гориво, спестиха 653 хиляди лева, а икономиите на 240 газифицирани домакинства в града са над 20 хиляди лева (средно по 42 лева месечно на домакинство).

В момента битовите клиенти на „Овергаз Изток" АД в Бургас плащат 8,3 стотинки за един киловатчас енергия, произведен със синьо гориво, а стопанските потребители - от 6,1 до 7,8 стотинки за киловатчас, в зависимост от индивидуалната си тарифа. За сравнение: същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 10,2 стотинки, с електричество - 14,8 стотинки, а с нафта - 21,7 стотинки.

До момента екипите на газоразпределителното дружество изградиха 73 километра газова инфраструктура на територията на общината. Така близо 17 500 домакинства могат да се възползват от предимствата на екологичната и икономична суровина.

Газификацията на Бургас спомогна и за по-добрите условия за живот в морския град. Замяната на конвенционалните енергоизточници със синьо гориво спести на атмосферата през последните 4 години 1823 тона вредни вещества - прах, летливи органични съединения и серни, въглеродни и азотни оксиди, както и 50 хиляди тона въглероден диоксид - най-разпространеният парников газ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).