Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургазлии остават непримирими към мръсния въздух в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:31 / 28.03.2012Коментари (1)1412
© Burgas24.bg
Омбудсманът на община Бургас Таню Атанасов изпрати справка до бургаските медии за състоянието на въздушната среда на територията на Община Бургас за 2011 г. /по данни от ежемесечния бюлетин и Регионалната здравна инспекция-Бургас/:

В Хартата на европейските градове от 1992 г. е записано, че всички граждани имат право на здравословна,безопасна, устойчива, приятна и стимулираща жизнена среда.
Качеството на атмосферния въздух е съществен фактор влияещ върху здравето на живеещите в града и общината.
Известно е, че чистотата на въздушната среда в нашия град не отговаря на изискванията и това е една от причините за наличието на висока заболеваемост, както на дихателните органи, така и за редица други заболявания включително онкологичните.


През последните години се предприемат по-енергични мерки от общинските и държавните власти за намаляване на замърсяемостта, но са необходими системни и последователни действия в тази посока, защото резултатите са далеч от желаните. Считам, че трябва да се засилва непрекъснато гражданския контрол и взискателност в тази област.

Убеден съм, че са възможни бързи резултати за намаляване на запрашаемостта на въздуха чрез подобряване на почистването и поддържането на уличната мрежа. Гражданите на Бургас плащат достатъчно средства за поддържане на чистотата и постигнатият напредък не е достатъчен.
Известни са големите източници на вредни емисии в атмосферния въздух в нашия град "Лукойл-Нефтохим" АД, "Кроношпан-България" ЕООД, но не бива да се подценява в никакъв случай интензивния самолетен трафик през лятото, обработката на насипни и течни горива в пристанище-Бургас, постоянно нарастващият автомобилен поток, строителните обекти и другите производствени дейности.
Чрез разположените стационарни и мобилни станции на територията на града се контролират нивата на следните продукти-серен и азотен диоксид, сяроводород, въглероден оксид, озон, бензен, амоняк, толуен, стирен, ксилен, бензен метанови въглевороди, фини прахови частици, общ прах.


През 2011 г. Община Бургас чрез спечелен конкурс закупи и въведе в действие модерна мобилна станция за измерване на атмосферния въздух. Въведе се през първите месеци на 2012 г. в експлоатация и подобна автоматична станция закупена от Пристанище-Бургас за измерване на въздушната и водна среда в района на товаро-разтоварната дейност на пристанището.

Сравнявайки данните от 2010 г. и 2011 г. открояват две тенденции. Едната е нарасналата непримиримост на гражданите срещу замърсяването на въздуха. Количествен измервател за тази критичност са рязко увеличения брой на обажданията на граждани на тел. 112.

Докато през 2010 г. сигналите за лош въздух са били 50 бр. регистрирани през месеците юни, юли и август, то през 2011 г. са нараснали на 235 или почти 5 пъти разпределени през почти всички месеци. Най-многобройни са обажданията през периода август-декември, като през ноември са били 49, а през декември 52 бр.

Този факт показва, че трудно може да се открие някаква сезонна зависимост и обусловеност в усещането на бургазлии, че дишат въздух замърсен с различни неприятни и несъвместими със здравето миризми, пък и били те под средночасовите или среднодневните допустими норми.
Другата се определя от данните на публикуваните седмични екобюлетини и информацията от Районната здравна инспекция.


Те показват съществено намаляване съдържанието на сяроводород над допустимите средночасови норми /СЧН/.
Докато през 2010 г. монтираната станция в кв. Долно Езерово в 135 дни е отчитала превишения на СЧН, то през 2011 г. това са 23 дни или със 6 пъти по-малко. Очевидно проведените срещи на кмета на общината с ръководството на "Лукойл-Нефтохим" АД и предприетите допълнителни мерки в тази насока са довели до положителна промяна.


Анализа направен от Регионалната здравна инспекция също потвърждава тази тенденция. От извършените по техни данни в кв. Долно Езерово 7982 проби за съдържание на сяроводород през годината само 54 са над ПДК или 0,7 %, което е с 360 по-малко в сравнение с 2010 г.
Измерените нива от новата мобилна станция за съдържание на същия замърсител във въздушната среда са твърде интересни.


През м. май мобилната автоматична станция е била разположена в района на кв. Долно Езерово. В 8 дни тя е констатирала превишаване на сяроводород над СЧН в количества от 3,22 пъти до 7,66 пъти над ПДК и 3 дни на фини прахови частици.

В същото време намиращата се постоянно в района АИС е измерила само в един ден по-голяма концентрация на сяроводород.

В този ден на 16 май тя показва 3,2 пъти превишаване на СДН, а мобилната станция 7,66 пъти на СЧН.

Разликата между показанията на двата уреда заслужава сериозно внимание и най-малко периодично повторение на съвместното отчитане на качествата на въздушната среда.
През м. юни тя е била разположена на кръстовището на ул. "Гладстон" и ул. "Сливница" и в к-с "Изгрев" пред зала "Б. Брънзов" на много голямо разстояние от възможния източник на замърсяване.
В кв. Долно Езерово през този месец монтираната станция е регистрирала в 4 дни съдържание на сяроводород от 3,46 до 3,94 пъти над ПДК.


На ул. "Гладстон" и ул. "Сливница" за 15 дни в 5 дни са констатирани превишения над ПДК. В един и същ ден 10.06.2011 г. тук е измерено 3,56 пъти превишаване на СЧН, а в кв. Долно Езерово 3,46 пъти.

През втората половина на месеца станцията е поставена в к-с "Зорница" зала "Б. Брънзов". В 9 дни са измерени значително по-високи средночасовиконцентрации на сяроводородвъв въздуха от 3,36 до 9,76 пъти.
На 24 юни измереното превишаване на СЧК в кв. Долно Езерово е било 3,94 пъти, а пред зала "Б. Брънзов", където всички бихме очаквали значително по-ниски стойности превишаването е с 6,3 пъти.


Подобна е и картината през м. юли същата година. Мобилната станция през първата половина на месеца е била разположена до сградата на ТД "Освобождение" в к-с "Славейков". През този период в 5 дни е констатирано повишение на ПДК, като стойностите са били от 3,06 до 8,2 пъти по-високи.

През втората половина на месеца станцията се е намирала пред сградата на ТД "Изгрев". Там в 6 дни са измерени наднормени количества съдържание на сяроводород със стойности от 3,18 до 4,94 пъти по високи ПДК.
Същият месец в кв.Долно Езерово намиращата се там станция е констатирала само в 2 дни по-високи концентрации.
Заслужава внимание факта, че в един и същи ден 8 юли в кв. Долно Езерово в непосредствена близост до нефтената рафинерия са измерени 3,7 пъти по-високи стойности, а в к-с "Славейков" 8,2 пъти.


Съществен фактор, който влияе върху стойността на тези данни е посоката и скоростта на вятъра.
Мобилната автоматизирана станция потвърждава отдавна констатираното от живеещите в тези комплекси неприятно усещане от наличието на вредни химически вещества във въздушната среда.


Считам, че за да натрупат повече и за по-продължителен период емпирични данни за наличието на идентифицирани замърсители, мобилната измервателна станция /МИС/ трябва да престоява повече месеци в тези квартали.
Другото възможно решение е да се увеличи броя на монтираните стационарни станции за да се контролира постоянно качеството на въздушната среда в тези части на града.


Вторият съществен замърсител на въздушната среда в нашия град е високата концентрация на фини прахови частици.
По данни на РЗИ в пункт кв. Долно Езерово през годината от извършените 8638 проби, 87среднодневни проби са над ПДК. Специалистите правят извода, че се запазва тенденцията за увеличаване на пробите със показатели над ПДК.


В района на к-с "Меден Рудник" от общо 8554 проби, стойности на ПДК показван 72с.д.н. Тук също специалистите констатират леко увеличение спрямо 2010 г.
Намалява съдържанието на серендиоксид. В района на кв. Долно Езерово през годината от отбрани 8008 проби със стойност над ПДК са 2 с.ч.н., а в к-с "Меден Рудник", от 8229 само 1 е над ПДК, такъв е бил резултата и през 2010 г.


Серендиоксид не е регистриран и в района на бул. "Сан Стефано" и ул. "Александровска" , където е характерно силно интензивен автомобилен трафик. Тук са констатирани наднормени количества азотен диоксид от 258 проби30 над ПДК, амоняк от 258 проби 28 над ПДК, общ прах от 70 проби 14 над ПДК.

Останалите наблюдавани атмосферни замърсители са в границите на ПДК с изключение на стирен от 7495 отбрани проби само 3 с.ч.н. са над ПДК и о-ксилен от8172 проби 13 са показали данни надвишаващи ПДК.

Основният извод, които правят специалистите от РЗИ за резултатите от контрола над замърсителите на атмосферния въздух от пунктовете в гр. Бургас показва съществено намаление съдържанието на сяроводород над ПДК. При останалите контролирани показатели с изключение на фините прахови частици съществени отклонения от ПДК не са установени.

Действащата мобилна станция закупена от Община Бургас и въведена в експлоатация през 2011 г. предоставя нови възможности за изясняване на истинската картина с качеството на въздуха в райони на общината и града, където не са монтирани стационарни устройства.
Новата система за измерване на количествата на водната и въздушна среда закупена от Пристанище-Бургас също увеличава възможностите да обективен и ефикасен контрол.
Според мен сега приоритетно усилията на институциите трябва да се насочат не само към контрол на състоянието на въздуха, водата и почвата, а към значително намаляване на източниците и причините за това замърсяване.
В тази дейност за опазване и възстановяване на природната среда водеща роля се пада на гражданското общество, а от позицията и поведението в ежедневието на всички нас зависи в решаваща степен здравословната среда на живот на нашата община.


Считам, че ежегодно Общинския съвет трябва да прави оценка на работата на институциите в тази насока.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Абе кото европейците няма да станем.То екология се прави с пари , ама много пари. Пък ние сме си въшкари и правим половинчати неща.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: