Бургаското езеро посрещна първите тръноопашати потапници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:45 / 25.11.2011
850
В края на ноември Бургаското езеро посрещна първите тръноопашати потапници. В езерото Вая бяха наблюдавани 260 екземпляра от вида. Очаква се през декември и януари броят им да нарасне. Бургаското езеро осигурява храна на почти 700 до 800 тръноопашати потапници през студените месеци на годината. Видът само зимува в страната ни.

Днес числеността на тръноопашатите потапници намалява в цял свят, преди всичко поради промяната на местообитанията му и бракониерство. Посегателствата срещу вида се дължат преди всичко на неговата непредпазливост и красивия син клюн при мъжките екземпляри. Клюнът и дългата стърчаща опашка са най-характерните отличителни белези на тръноопашатата потапница. За пръв път тази зима екземпляри са видени и в защитена местност "Пода".

През ноември се появиха и първите големи белочели гъски в Бургас. Те зимуват на територията на страната ни, като в бургаските езера вече нощуват над 1 000 екземпляра. Сред големите белочели гъски са забелязани и открояващите се с оперението си червеногуши гъски. Видът е застрашен от изчезване в света и за опазването му се полагат големи усилия. Основна част от световната популация зимува в страната ни - в района на Дуранкулашкото и Шабленското езера.

Във водите на Атанасовско езеро през зимата сред многобройните бели ангъчи се наблюдават и по-редките червени ангъчи. През последните дни на ноември доброволци на Българско дружество за защита на птиците са видели 24 екземпляра от вида. В Бургас са останали да зимуват и бели лопатарки, които през пролетта отглеждат малките си в смесената чаплова колония в защитена местност "Пода". Две бели лопатарки са наблюдавани по време на редовния мониторинг на езерата, извършван по проект "Живот за бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС.

Числеността на водолюбивите птици, които зимуват в езерата на Бургас, ще продължи да нараства. С падането на температурите все повече птици от север ще намерят убежище и храна в езерата Вая, Атанасовско и комплексът от водоеми "Мандра - Пода". Точната им цифра ще бъде отчетена през януари, когато ще се проведе среднозимно преброяване на водолюбивите птици в цяла Европа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).