Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаското депо за отпадъци сред малкото, покриващи евроизискванията
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 25.11.2010Коментари (0)1213
© Burgas24.bg
За изграждането на регионално депо за отпадъци, което ще обслужва 9 общини в региона, както и за това дали има проблем с поддържането на чистотата и незаконни сметища в ромските квартали на Бургас. По тези теми говори заместник-кметът по "Екология и Евроинтеграция" Атанаска Николова.

- Г-жо Атанасова, какво се случва с изграждането на регионално депо за отпадъци в Братово?
- Това наистина е доста голям проект, община Бургас съвместно със сдружението за управление на отпадъци на Бургаски регион и съседните 8 общини, е директен бенефициент по ОП "Околна среда". Проектното предложение е подадено и вече е сформирана комисия от страна на управляващия орган на ОП "Околна среда", която комисия е в процес на оценка на нашето проектопредложение. Надявам се в рамките на максимум 3 месеца нашето предложение да бъде оценено и да подпишем договор с управляващия орган, за да можем да пристъпим реално към действия по изграждането на регионалната система по управление на отпадъците. Тя включва регионалното депо -т. нар Братово - запад и две претоварни станции - една на територията на община Карнобат и една на Несебър. Вече сме пред старта на реални дейности по изграждането му.

- Това означава може би следващата година февруари-март?
- Да, вече тогава би трябвало да имаме подписан договор с управляващия орган и ще можем да стартираме процедурите по избор на фирма изпълнител и проектант.

- Това, че се изгражда такова депо, което ще обслужва 9 общини означавали, че те до момента нямат депа?
- В момента всички тези общини имат депа, но в различните общини ситуацията е различна. В някои от съседните общини депата са почти със запълнен капацитет т.е общините срещат трудности с качественото третиране на отпадъци и изграждането на това депо е наистина належащо и ще реши проблемите не само на община Бургас, но и на останалите общини в региона.

- Казахте проблеми, означава ли че община Бургас има проблеми в тази връзка?
- Нашето депо е едно от малко изградени в съответствие с екологичните норми, въпреки че то не е ново депо. Но е обезопасено и ежедневното опериране на депото гарантира безопасно третиране на отпадъци, както от гледна точка на околната среда, опазване на подземни води и въздух, така и от гледна точка на елиминиране риска за здравето на хората. Това депо е с капацитет до 2013г така че ние имаме възможност до изграждане на новата система да третираме отпадъците си на това депо, но изграждането на новото и за нас е много важно и належащо.

- Общината среща ли проблеми с поддържането на чистотата, извозването на боклуците от ромските квартали?
- Да, преди време имаше незаконно сметище в кв "Горно Езерово" тогава вложихме много ресурси, за да изчистим квартала, защото тогава ситуацията беше опасна за здравето на населението там. След като изчистихме успяхме, разбира се с подкрепата на местната общност, да поддържаме чистотата в квартала. Имаме отговорници по чистотата, които помагат да не се появяват такива незаконни сметища. Разбира се проблема не е решен. За съжаление може би той е най-остър, където има ромско население, но проблема с опазването на чистотата на градски и извънградски сметища е пред цялата община затова при нас е практика т. нар пролетно почистване, когато се изчистват по-значимите и сериозни замърсявания. А в ежедневната ни практика усилията ни са насочени към осъществяване на контрол и при установяване на нарушенията налагаме и санкции.

- Има ли наложени санкции и къде са проблемите участъци?
- Да, наказания има. Ако говорим за град Бургас обикновено често санкционирани са граждани или фирми, които са изхвърлили нерегламентирано строителни отпадъци в зоната около контейнерите или жилищни блокове. В момента не мога да кажа колко са наложените санкции, но те не са никак малко за настоящата година. Припомням, че санкциите от тази година с промяната на закона са сериозни и е важно гражданите да спазват наредбите и да не изхвърлят строителни отпадъци в зоните на контейнерите, а да ползват услугите на фирма за това. Чисто статистически това са най-честите нарушения за изхвърлянето на отпадъците. Често за съжаление сме свидели на изхвърляне и натрупване на нерегламентирани битови отпадъци. Това е много сериозна и ежедневна работа.

- В момента има ли проблеми в ромските квартали?
- Да, за съжаление все още не са изкоренени тези навици за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места. Добре работим и с териториалните директори по места. Опитваме се съвместно с местната общност да работим за предотвратяване на тези навици, но това не е еднократен акт.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: