Бургаският апелативен съд реши за сириец, издирван в Малта за палеж

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
12:36
424
Сирийски гражданин, издирван от съдебните власти в Република Малта, ще остане задържан под стража до приключване на съдебното производство по Европейската заповед за арест /ЕЗА/.

 Бургаският  апелативен съд потвърди определението на Ямболския окръжен съд, с което е наложената мярката за неотклонение.

Яхия М. от гр. Рака, Сирия е търсен с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от Магистратски съд на Малта/Гозо за провеждане на наказателно разследване за извършен умишлен палеж на превозно средство, квалифициран по чл.317/б/ от глава 9 от законите на издаващата заповедта държава.

Мъжът е бил задържан при полицейска проверка на 14.10.2024г. в района на с. Саранско, обл. Ямбол с карта на чужденец с хуманитарен статут в България, която е изтекла през юли тази година. Няма данни за регистриран адрес по местоживеене на територията на страната ни, както и друга социална или трудова обвързаност в Р България.

Формата и съдържанието на представената в превод на български език Европейска заповед за арест отговарят на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/. Издирваното лице е обвинено за престъплението умишлен палеж, за което се предвижда наказание е "лишаване от свобода" за срок от пет до девет години в Малта. Деянието намира своя аналог в текста на чл. 330, ал.1 от НК на Р България, предвиждащ санкция "лишаване от свобода“ за срок от една до осем години. Въззивният съд приема изводите на първата инстанция относно съществуващ риск от укриване на лицето с факта, че не е български гражданин, няма регистриран адрес на пребиваване на територията на РБългария, както и че спрямо същия е повдигнато обвинение за тежко престъпление.

Бургаският апелативен съд намира, че взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение спрямо Яхия М. е адекватна и единствено гарантираща, че същият няма да се укрие и да осуети разглеждането на ЕЗА, както и предаването му на малтийските органи на съдебната власт при евентуално уважаване на Европейската заповед за арест.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Разбраха коя е! Тя се оправда, че не била вандал, а спасител на д...
Важно за хората от Бургас, които си търсят работа
Благотворителната инициатива събра средства за най-малките бебета...
Призна си какво е сторил в тоалетни в Морската градина на Бургас
Неприятности за бургаски познайник на полицията
Закопчаха готвач на наркотици в "Меден рудник"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).