Бургаските земеделци очаквали по-високи добиви

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:04 / 24.09.2010
439
Прибирането на слънчогледовата реколта в Бургаско е към своя край и най- вероятно ще приключи следващата седмица, съобщи   Николай Киров председател на регионалното сдружение на зърнопроизводителите. Киров призна все пак, че са очаквали по- високи добиви, а в момента те са около 200-220 килограма от декар.

"Добивите не са ниски, но ние очаквахме повече, защото тази година беше благоприятна за слънчогледа, много дъждове, но не се получи това опрашване и питите бяха уж големи, хубави, но празни вътре". Добивите тази година са в рамките на нормалните за бургаски регион, посочи Киров. В момента слънчогледът от новата реколта се търгува за 600-620 лева, докато миналата година изкупната цена е била 430-450 лева. "Това е около 20-25% повишение на цената, дори и 30%", каза Киров. На въпрос не е ли висока сегашната изкупна цена, председателят на зърнопроизводителите беше категоричен, че не е висока.

"Ето например в Украйна е 580 долара - 850 лева. 380 евро е международната цена. 760 лева е в момента в Будапеща. Русия и Украйна нямат слънчоглед. Вие не забелязвате ли, че преди ние още да започнем да жънем, бяха вдигнали цената на олиото. Търговците трябва да натрупат някакъв финансов капитал, с който да купуват новата реколта, като знаят каква е цената. Примерно ако ние продадем на 500 лева за тон, как мислите, че ще го оставят в България, като международната цена е 750. Няма да остане нищо", посочи Киров. До края на следващата седмица слънчогледовата реколта ще бъде напълно прибрана, тъй като остават около 4-5% от площите за прибиране остава още за прибиране.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).