Бургаските съветници ще гласуват Програма за детето 2011

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:34 / 19.03.2011
861
На следващата общинска сесия идния четвъртък местния парламент ще гласува Програма за детето 2011, внесена от заместник-кметът по Образование на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя обясни, че тази програма всяка година се изработва и респективно се гласува от общинския съвет. "Тя е свързана с прилагането на закона за детето и в нея са предвидени различни видове дейности както по отношение работата с деца, така и по отношение закрила на децата, а също и различни социални програми, които ние се ангажираме да реализираме във връзка с развитието на децата.

Програмата беше разгледана и обсъдена на комисия, която съществува в общината, в която са представени всички институции имащи отношение към работата с децата и закрила на техните права. Там бяха предложени различни други предложения, които ние сме включили в цялостната програма. Тя е едногодишна като ние всяка година внасяме за разглеждане в общински съвет такава програма и през годината реализираме мерките по нея", обясни Ананиева.

Според нея програмата ще доведе до защита правата на децата и гарантирането на тези права, до възможност за по-добро развитие и предлагане на услуги за развитие на деца, за повишаване благосъстоянието на децата и грижите за тях, както и за подпомагане на децата, които живеят в рискова среда, които имат проблем - здравословен и е необходимо за тях да се полагат специални грижи, които имат нужда от специална закрила, когато това се налага. Един от застъпените акценти е закрила правата на децата.

"Другия акцент, за който работим от миналата година и сега го разширяваме като обхват и като видове, е работата по отношение на приемната грижа - разработването на мерки, които да доведат до увеличаване броя на приемните семейства и тяхната подкрепа в стремежа им да предоставят тази социална услуга на деца, които се нуждаят от нея, за да може децата да растат в семейство и да има все по-малко деца в институции. Другите мерки в програмата са пак свързани с подкрепата развитието на даровити деца, освен подкрепата на деца, които са в неравностойно положение и имат нужда от такава подкрепа. Друг акцент е работата с децата, които имат специални способности т. нар даровити деца, за тях също има специална програма и разработени мерки - за това общината Бургас да ги подкрепя в тяхното развитие, да им дава възможност за изява във максимален аспект на техните способности и заложби", допълни зам.-кметът. Ананиева бе категорична, че най-важното е да се полага качествена грижа за децата, какъвто е и приоритета на местната администрация.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).