Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските пчелари демонстрираха качествата на продукцията си
Автор: Екип Burgas24.bg 15:32 / 08.12.2011Коментари (1)877
В продължение на седмица /5-9 декември/ бургаските пчелари демонстрират предимствата на тазгодишната си продукция и разясняват на своите съграждани, че медът е най-полезното и силно природно средство за борба с грипните вируси и подсилване на имунната система на човека.

"Не случайно има сведения, че медът е най-древната храна и имуностимулант, използван още от египетските фараони, заради лечебните му свойства и вкуса, а върху щитовете на воините им е бил изсичан образът на пчелата", разказва Ботьо Ботев - председател на Областния пчеларски съюз.

И добавя с тъга, че българинът не знае достатъчно за качествата на меда и все по-рядко посяга към него и останалите лекарства от природната аптека - пчелно млечице, пчелен прашец, прополис /клей/ и восъчни пити. За сравнение с Германия, където консумацията на мед на човек за една година е от 4 до 6 кг., у нас е едва 200 - 300 гр.
 
"Освен това българинът не осъзнава предимството, че това изключително лековито и питателно средство, каквото е медът, тук може да се намери за 4-8 лв. за кг., а в Русия - за 40 лв., което не пречи руснаците да са едни от най-големите консуматори на мед", разказват бургаските пчелари.

Радостен бил фактът, че все повече млади хора се захващат с този тежък занаят - производството на мед и пчелни продукти, и изучават неговите тънкости. В Бургаска област те били най-много, в сравнение с останалата част от страната.

В тазгодишния пчелен базар участват 7 местни производители, повечето от тях носители на редица национални купи и награди. Те представят изключително разнообразие от пчелен мед от всички видове билки, които се намират по нашите земи, в това число, рядко и трудно добивания от природата манов мед.

За втора поредна година сред бургаските производители, участващи в базара, се проведе класация за най-добре аранжиран щанд с пчелни продукти. Грамотите за естетическа аранжировка бяха присъдени на Стоян Стоянов /1-во място/, Николай Гочев /2-ро място/ и Георги Гочев /3-то място/ - всички от Бургаско, които се бяха постарали да украсят масата със своята продукция.
Превърналото се вече в традиция есенно изложение на пчелни продукти на площад "Тройката" се организира от Областния пчеларски съюз и за щастие на бургазлии тази година ще продължи още една седмица - от 19 до 23 декември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.12.2011 г.
0
 
 
на 23 години съм от Бургас и без мед не мога! пътувам мн често и не взема ли поне 1 буркан мед с мен си, не тръгвам!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: