Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските общопрактикуващи лекари на протест от днес
Автор: Екип Burgas24.bg 11:05 / 10.03.2010Коментари (0)892
© Burgas24.bg
Решението за протеста е взето на проведеното снощи заседание на Регионалния съюз на общопрактикуващите лекари , съобщи председателят му д-р Петко Желязков. В събранието участие са взели 60 семейни лекари от областта.
Взето е решение пациентите да бъдат обслужвани от дежурни джипита. Те ще дават дежурства в кабинети във всеки диагностично-консултативен (ДКЦ) или медицински център ( МЦ) .В населените места на територията на Бургаска област дежурни кабинети ще има в общинските центрове.

Бургаските общопрактикуващи лекари са обединени от мнението, че проблемът не е единствено забавеното плащане. Недоволството е насочено срещу високите наеми,които трябва да заплащат в ДКЦ-та и Медицинските центрове, както и от несигурността, идваща от страна на Здравната каса".

Лекарите изпратихо до медиите специално обръщение. В него те изразяват становището, че е нормално да се поддържа напрежение между лекари и пациенти и настояват за по-бързи и всеобхватни реформи в сферата на здравеопазването, като една от главните цели да е социалната сигурност.
"Това днес не е стачка, а един сигнал, за да може нещата, които от толкова години ни мъчат да се сложат на друга плоскост. Искаме да помогнем на Здравната каса и на тези, които приемат наредбите и законите. Да седнат на една маса всички заинтересовани, да успокоят системата и да работим за здравето на пациентите", се казва в изпратеното снощи обръщение.


ОБРЪЩЕНИЕ
от
Общото събрание на семейните лекари-област Бургас
Уважаеми дами и господа,
Вече десета година подчинената на правителството,монополна институция НЗОК, периодично нагнетява напрежение сред лекари и пациенти.За четвърти месец финансовата институция забавя плащанията към договорните си партньори,което е грубо нарушение на нормативните разпоредби .
Обезпокоени сме от обстоятелството,че натрупаната сума от здравноосигурителните вноски на българските граждани се използва за други цели,освен за запазване здравето на нацията. Практически НЗОК е във фалит,доказвайки това с невъзможността да заплати според закона и НРД извършената от медицинските специалисти лечебна дейност.
Възмутително е и изказването на директора на НЗОК,че пари за изплащане на лихви в бюджета на касата не са предвидени,което е още един довод,че финансовата институция злоупотребява с монополното си положение на пазара на медицински услуги и сама не спазва подписани от нея клаузи в НРД-2010.
Намалявайки с 30 до 50 % сумите,отпускани на ОПЛ за медико-диагностични и лабораторни изследвания на осигурените лица,НЗОК лишава българските лекари от възможността да лекуват според медицинските стандарти,а пациентите- от качествена медицинска помощ и социална сигурност.В тази връзка настояваме за следното:
1.В средносрочен план настояваме правителството на България да започне всеобхватна реформа на системата на здравеопазване,като се довери на най-добрите европейски практики,чрез последователни нормативни, времеви и финансови стъпки,съгласувайки стратегията с възможно голям брой институции и организации.
2.В краткосрочен план настояваме за драстично увеличение на паричните средства,отпускани от НЗОК за лечение на нашите пациенти,така щото първичната доболнична медицинска дейност да се превърне във фундамент за качествено и комплексно лечение на осигурените лица,както препоръчва СЗО за намаляване на свръххоспитализациите.
3.Настояваме при лечението на нашите пациенти да се ръководим от правилата за добра медицинска практика,протоколите и алгоритмите за отделните заболявания,приети от съответните професионални организации,а не от безумни административни разпоредби,приети от чиновници на НЗОК и МЗ.
4.Настояваме НЗОК да бъде коректен договорен партньор,да заплаща напълно и в срок извършената медицинска дейност,така както е разписано в НРД и закона за здравното осигуряване и да отстоява своята обществена функция за благото на здравноосигурените граждани.
Предвид тези обстоятелства,общопрактикуващите лекари от област Бургас на свое общо събрание на 09.03.2010 г. взеха следните решения:
1.Преустановяват договорените с НЗОК профилактични,медико-диагностични и лечебни дейности на дата 10.03.2010 г. на територията на област Бургас,като предупреждение към институциите за бързи и постоянни промени в сферата на здравеопазването,за осигуряване на качествена медицинска помощ на населението като част от нашата социална сигурност.
2.Разкрива се по един кабинет в ДКЦ ,МЦ ,или в една община за осигуряване на лечение на пациенти с остро възникнали заболявания само на посочената дата.
3.Безсрочно преустановяване на медицинските дейности по описания ред от 15.03.2010 г,при незаплащане от НЗОК на дължимите суми до края на тази седмица.
Обръщаме се към нашите пациенти за разбиране и съпричастност към протеста ни и ги приканваме към обществен натиск върху отговорните за здравеопазването на нацията институции.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: