Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученици ще се обучават в Германия
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 19.01.2011Коментари (0)856
Кметът Димитър Николов посрещна днес в кабинета си областният управител на град Дегендорф /област Бавария, Германия/ Кристиан Бернрайтер. Гостът разказа, че още при първото си посещение в Община Бургас през 2009 г. е останал с добро впечатление от възможностите за инвестиции, които предлага морският град. Оттогава е и желанието му за осъществяване на по-тясно сътрудничество между двата града. 


Поводът за визитата на немската делегация в Бургас е обсъждане на възможността за съвместно сътрудничество в сферата на професионалното обучение и образование на бургаски зрелостници в град Дегендорф. 


Кметът Николов благодари за предоставената на бургаските младежи възможност да се обучават в Германия.

Градоначалникът на свой ред запозна госта си с икономическо състояние на града и по-големите инвестиционни проекти, като постави акцент върху текущата реконструкция и благоустрояване на градския център и стартиралия наскоро проект за модернизация на градския транспорт.

След срещата с кмета се проведе работна среща с представители в сферата на българското образование в Бургас, по време на която участниците в делегацията презентираха пред своите домакини град Дегендорф, Професионалното училище в града и спецификата на немската образователна система. 


В немската делегация освен г-н Бернрайтер, участваха още Удо Каро - директор на Федералната агенция по труда, Петер Мьолер - мениджър на Индустриално-търговската камара Пасау, Отто Пьомер - представител на Занаятчийска камара в Бавария, Бартоломеус Загщетер - директор на Професионалното училище в Дегендорф и Ангела Залер - зам.-директор на Професионалното училище, и директорът на Немско-Бългаската индустриално-търговска камара Митко Василев. 

По време на срещата стана ясно, че Професионалното училище в Дегендорф повече от 20 години поддържа партньорски връзки с Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.
Гостите споделиха, че демографския срив в Германия е започнал да се усеща. Местата във фирмите и в Професионалното учиолище в Дегендорф остават незаети, поради липса на достатъчно и добре подготвени кадри. Това предоставя възможност за обучение на бургаски младежи в квалифицирани специалисти. След обучението тези от тях, които искат ще могат да останат да работят там, а тези които искат да се върнат ще имат модерно и актуално образование, което само ще бъде от полза на фирмите в региона. Обучението продължава 3 години и се заплаща от фирмите, които осигуряват практическото обучение. Условието, на което бургаските младежи от 2-те Професионални гимназии трябва да отговарят е да владеят добре немски език.
Участниците в срещата се договориха за реализацията на проекта в бъдеще да бъдат проведени допълнителни срещи, в които да се разяснят конкретните условия. 


Малко по-късно през деня немската делегация проведе среща със зам.-кметът по бюджет и финанси на Община Бургас Красимир Стойчев, членове на Бургаската търговско-промишлена палата и представители на бизнеса в Бургас, на която бяха обсъдени конкретните възможности за инвестиции в морския град. 


Програмата на немската делегация ще продължи с посещение на Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: