Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски ученички сложиха прахчета за разстройство в бонбони
Автор: Екип Burgas24.bg 16:40 / 21.06.2013Коментари (2)1464
Бивши и настоящи ученици от
ПГТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Десетокласнички натъпкаха с прахчета за разстройство бонбони в час по практика в ПГТ "Д-р Асен Златаров" в Бургас. Шестнадесетгодишните Бедрие и Магдалена от Х "е" клас посипали сладкишите, предназначени за тържество в комплекс "Меден рудник" и застрашиха здравето на десетки малчугани в деня на детето - 1 юни, предаде Флагман. Това било отмъщението им към учителката Лиляна Москова, която водела часовете по практика.

Същият ден учениците трябвало да правят бонбони за празника, в предходния клас някои от тях били направени и оставени да съхнат. Възпитаниците от Х "е" обаче видяли лакомствата и изяли половината от тях. Ядосана, учителката ги заплашила, че ще им пише двойки и ги накарала да съберат по 30 стотинки, за да възстановят от магазина изчезналите бонбони.

Двойките озлобили учениците. Бедрие и Магдалена отишли до близката аптека гневни, купили прахчетата и ги изсипали тайно в кутиите зад гърба на учителката. Няколко съученици видели трика на двете момичета, едни ги подкрепили мълчаливо, други обаче веднага ги изпели на учителката. Изчезналото количество бонбони било възстановено, а тези с напъханите вътре медикаменти били оставени за допълнителни проверки в хладилника.

Макар да няма пострадали деца, случаят предизвика огромен скандал в Гимназията по туризъм, известна в Бургас като бившия ТОХ.

Двете десетокласнички са със заповед за изключване от училище, има седем ученички, които са наказани с последно предупреждение. От следващата година Бедрие и Магдалена няма да са в училището.

"Тези момичета нямат право повече да се занимават с хранене. Недопустимо е дори допълнително брашно да се слага в храната", възмутени са учителките.

По случая в училището веднага е свикана родителска среща, педагогически съвет, както и полицейски служители, които надълго обяснявали на децата, че не бива да злоупотребяват с каквито и да било медикаменти в храната. Виновните момичета били симпатични на външен вид, но нямали големи амбиции в ученето. Бедрие е дори леко наивна, а другото момиче преди година се премести от Търговската гимназия, очевидно и там е създавала проблеми, казаха ученици днес. Майките на останалите момичета, които станали мълчаливи свидетели на инцидента и получили последно предупреждение за изгонване от училище, били сериозно разстроени, а дъщерите им плачели.

Директорката Станка Узова е на ръба на нервна криза, преживява тежко скандала и днес едва сдържа сълзите си, още повече, че инцидентът е в разгара на кампанията по приемане на нови ученици в VІІІ-ми клас. За случая със "слабителните бонбони" сигнал беше подаден от гражданин, подписан като Кирил Атанасов, до Министерството на образованието, Община Бургас и други институции.

"Питам се какво е съдържанието на прахчетата, защото по тая логика това можеше и да е някоя отрова. Защо Лиляна Москова не е упражнила достатъчен контрол и не е заключила учебната кухня преди идването на следващата група ученици?", пита се в сигнала.

"Все още при нас не е получена подобна жалба, но няколко пъти сме извършвали проверки в гимназията по анонимни сигнали. Досега няма доказани нарушения от директорката", каза шефката на Регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева.

Ето какво каза директорката Станка Узова пред Флагман за скандала:

- Г-жо Узова, как се стигна до инцидента с двете ученички, напъхали прахчета за разстройство с бонбоните. За къде приготвяха тези сладки?

- Училището ни предната година участва във фестивал в ж.к. "Меден рудник" по повод 1 юни, тази година пак получихме покана. Помощник-директорът, който е по производствената дейност е разпоредил на колегите тези, които могат, да приготвят нещо, за да участват. В петък преди празника, ученици са изяли част от бонбоните, които вече са били приготвени и оставени да съхнат. Класната им Калина Ангелова и учителката по практика Москова са събрали по 30 ст., за да възстановят изядените сладки. Децата обаче се ядосали, че Москова им казала, че ще им пише двойки и двете момичета отишли да купят някакви прахчета от аптеката. Други деца са реагирали и са казали на Москова. Преподавателката веднага ми звънна и ми каза, че е станал инцидент. Спряхме абсолютно всичко, нито една от тези сладки не е отишла на празника. В понеделник извикахме родителите на тези ученички, разговаряхме с тях и с класната им. Децата казаха, че само са купили прахчетата, но не са ги сложили. В понеделник вечерта направихме родителска среща, казах какъв е проблема на родителите, които бяха възмутени. Аз обявих, че ще дам храната за изследвания, за да видя дали наистина няма вътре медикаменти. На сутринта децата обаче сами дойдоха и казаха, че едната държала купичката, а другата сипвала. Инцидентът е много сериозен, на педагогически съвет го обсъдихме. Двете деца са изгонени, преместени са в друго училище, защото случилото се бие по нашия авторитет. Аз алармирах полицията. Всички мерки сме взели. Проверявала съм и многократно реакцията и възможността за действие на учителката Москова. Питала съм колежки дали е възможно тя да не види, че децата сипват прахчета, всички ми отговориха, че това е напълно реално.

- Вие къде бяхте този ден? Инцидентът с бонбоните е само част от сигнала срещу вас като директор, подаден от гражданин срещу редица институции. Защо мислите, че са тези доноси?

- Аз този ден бях в командировка. Толкова много съм се старала за репутацията на училището, за печеленето на проекти, а виждам, че срещу нас се пускат серия от сигнали. Всички са анонимни. Инцидент със сладките имаше, но за общия климат в училище съм категорична, че няма верни твърдения.

- Вие на какво отдавате тези сигнали срещу вас?

- Това е атака. Аз имам определени съмнение към един колега, който постоянно е в болнични или в отпуск, преди беше кандидат за директор, заедно с мен. Днес колеги ми казаха, че е звънял да ги заплашва. Предполагам, че този сигнал е от него. Жалбите са в тон, че Узова не си гледа работата. За този инцидент сме реагирали напълно адекватно. Другите деца, които са били в групата и са видели случилото се - са наказани. 4 деца са с последно предупреждение.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2013 г.
0
 
 
това което е направено не е застрашително за живота !
Aнонимен
на 22.06.2013 г.
0
 
 
всякакви дрънканици се пишат без дори да са достоверни напълно изобщооо...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: