Бургаски психолог: Политическото говорене е антиговорене

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:53 / 22.01.2012
818
Това е шум, така определи политическото говорене социалния психолог Едуард Пюзантян. "Понеже моя праг на дразнене е доста висок и професионално съм по-чувствителен, аз ги избягвам. Това е антиговорене. Когато твърде много аргументи в едно уравнение са абсурдни един математик няма да си дава труд да го решава и по същия начин при толкова абсурди в политическото говорене, просто няма смисъл да ги слушам", каза Пюзантян, който дава социални консултации по въпросите на общуването.

По думите му всеки вид общуване се осланя на основни принципи, първия от който е да има непредубедено наблюдение, след това трябва да има натрупване на информацията и правилното й обработване и интерпретиране, след това човек трябва да осъзнае как новия елемент, който е получил като единица информация се наслагва върху досега съществуващото, да сложи и някакъв коефициент за възможна грешка при общуването и тогава да реши какво евентуално му е казано.

"Оттам-нататък започва да върви обратния процес - какво ние да кажем на човека отсреща, за да го възприеме в границите на желаното разбиране. Мисля че това е малко трудно да се разбере. Хората изпадат в една голяма заблуда по отношение на науките от сорта на психологията, философията, вербално общуване, мислят си, че това не са науки, а това са неща, които могат да се изчислят със средствата на математиката, която не е наука, а изкуство. А приложната част на математиката каквато е и общуването, те вече са наука",обясни той.

В работата си Пюзантян дава консултации относно общуването в семейството, в колектива или пък между родител и дете. "Примерно при общуването между дете и родител, родителя много трудно може да види корена на проблема при общуването с детето и това е много важно да се разбере от всеки родител. На практика детето копира и недостатъците в самия родител се прехвърлят по определен начин и в характера на детето. Когато родителя се опита да отстрани някакъв проблем чрез комуникация, той няма как да зададе правилния въпрос, защото той не съществува в неговата система от разбирания и затова един страничен поглед е безценен", допълни бургаския специалист.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).