Бургаски планинари в благотворителна инициатива за хижи в Стара планина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:13 / 11.03.2013
1014
С бургаско участие се отличи традиционният благотворителен бал на карловското туристическо дружество "Васил Левски" тази година. За първи път покана да участват в събитието получиха планинарите от Туристически клуб "Морски Вълни" към Синдиката на българските нефтохимици. Търг, томбола и разпродажба на мартеници събраха 6500 лв., които ще бъдат използвани за ремонт на хижите "Равнец" и "Балкански рози" в Средна Стара планина. Кувертите, заплатени от планинарите за участие, също са дарение в полза на планинските подслони.

"Това не е първият случай, в който помагаме за обновяването на туристически хижи. Още през 2011 се включихме в реновирането на хижа "Васил Левски" в района на Карлово и днес хижата посреща гостите си със значително подобрени условия. Усилията, които туристическите дружества правят, за да запазят планинарските традиции въпреки трудните времена, могат да се определят само с една дума - възрожденски", коментира председателят на "Морски вълни" Стефан Цинцарски.

Въпреки че са морски хора, планинарите от бургаския туристически клуб са убедени, че чувството за свобода, род и родина се усеща най-силно в Балкана. Именно затова те отбелязаха символично Освобождението на България по билото на Стара планина в своеобразен траверс на свободата по маршрут връх Бузлуджа - връх Шипка. Гъстата мъгла и снегът, на места дълбок повече от 2 метра, не уплашиха планинските водачи Марин Калоянов и Христо Колибаров. Заедно с нефтохимиците те положиха началото на първия преход в памет на загиналите революционери. Амбицията на ТК "Морски вълни" е да превърне похода в традиционен и да събира все повече бургазлии с родолюбив дух и страст към планината.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).