© Burgas24.bg | | Бургаски морски деликатеси ще бъдат представени на световно изложение в Брюксел. То е за риба, акватехнологии, съоръжения и др. Изложението е в началото на май. България ще бъде представена единствено от бургаската фирма "Атлантик". На своя щанд тя ще покаже деликатесната риба барамунди, отглеждана в акваферма в морския ни град и черна мида, добивана от плантация край Приморско.През последните години тенденцията на изложението е да показва все повече продукти от акваферми и оборудване за тях. Това е така, тъй като в световен мащаб намалява така нареченият див запас от риба. Има и доста "закрити полета" в традиционни за улов райони. Това са риболовни зони, където сега уловйт е твърде малък, обясни Огнян Райчев, който е маркетингов директор в "Атлантик". Мидите, които "Атлантик" ще представи, се добиват вече трета година от екологично чист район. Брегът около него се намира в природен парк "Ропотамо", който е под специален режим на опазване на целостта и чистотата му.
Тази година добитата от фермата черна мида е с по-големи размери, които са предпочитани от търговци и ресторантьори. До потребителя този продукт достига пресен и със запазени качества, тъй като пътят от добива му до търговската мрежа е съкратен до минимум. Сортирането и пакетирането на мидите се прави още на борда на специален кораб, който обслужва плантацията.
През следващите месеци качеството на консумираните от потребителя миди ще е от изключително значение. Този продукт е капризен и добит в замърсени води може да застраши здравето на хората. Мидите от фермата край Приморско са етикирани и част от тях се продават в мрежи, което гарантира преснотата и качеството им. Известно е, че този морски обитател се явява като филтър в морето. Затова е много важно да се добива в чисти води. Иначе фосфорът в мидите е изключително полезен и поддържа киселинния баланс в тялото. Регулира и енергийния метаболизъм на клетките. Познавачи на морските дарове пък препоръчват черноморската мида пред средиземноморската и атлантическата заради по-добрите й вкусови качества. |