Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски митничари отличени със "Сребърни значки"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:26 / 27.01.2010Коментари (0)697
© Burgas24.bg
Двама служители на Митница - Бургас вчера получиха Сребърна значка. Отличието за добра работа им бе връчено в Международния ден на митниците, който по решение на Световната митническа организация (СМО) се отбелязва всяка година на 26 януари. "Имена няма да споменаваме, защото така гарантираме безопасността на колегите" - коментираха от пресцентъра на агенция" Митници". Отговорът на въпроса за какво е наградата бе: "Знаете, че един от приоритетите в работата на администрацията е ограничаването на наркотрафика и контрабандата." От София уточниха, че наградите са морални и без финансови бонуси.

На първо място по задържане на хероин в системата на Митница - Бургас е ГКПП-Малко Търново. Общо за миналата година осем са случаите на разкрит хероин от служители на бургаската митница. Пет от тях са на ГКПП-Малко Търново, а три - в Лесово. Заловеното количество дрога е 247,400 кг, като 124,7 кг са задържани на границата в Малко Търново. Само за последните три месеца са заловени пратки с общо тегло над 150 кг. Справката за 2009 година показва, че хероинът преобладава сред заловените наркотици. Миналата година през границата с Турция са направени опити за пренасяне на над 10 милиона къса цигари. С вдигане акциза на цигарите рязко е нараснала тяхната контрабанда. Фактите показват, че през 2008 година контрабандата на цигари е била 10 пъти по-малка в сравнение с 2009 година.

Вчера наградени със златни и сребърни значки бяха общо за страната 10 митничари. Освен това тази година сертификати за заслуги, подписани лично от генералния секретар на организацията Кунио Микурия, бяха връчени на десет служители на българската митническа администрация, които имат особен принос към дейностите на митниците, свързани с подобряване на сътрудничеството с бизнеса.

На 26 януари служителите от митниците на 174 страни отбелязват своя празник. Толкова са държавите-членки на Световната митническа организация.

Историята на празника ни връща в 1953 година, когато на тази дата в Брюксел, с участието на 17 държави, се провежда първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество. През 1994 година Съветът приема новото си име - Световна митническа организация, и по този начин се превръща с глобална междуправителствена организация.
България се присъединява към съюза на 4 юни 1973 година. Всяка година Секретариатът на СМО определя тематичната насоченост на Международния ден на митниците. Тази година честванията бяха посветени на ефектите и поуките от глобалната икономическа криза - "Митниците и икономическите оператори: подобряване на постиженията чрез партньорство". Изводът, който беше направен е, че финансовата криза показа твърде ясно, че в един глобален свят никой не може да остане встрани от проблемите. Затова и митническите служители са единодушни, че няма алтернатива на сътрудничеството между всички заинтересовани страни в международната търговия, както и че бъдещето на всички участници във веригата за доставки е тясно свързано със способността им да работят заедно. На този фон, митнически и нейните партньори от частния сектор трябва да действат заедно и да се стремят да постигнат по-добро взаимно разбиране на ролята, мисиите, целите и интересите, за да се достигне до взаимно изгодни решения.

„Едно трябва да е ясно - митата, дали ще бъдат събрани в България, дали ще бъдат събрани в Гърция или в друга държава, за стоки, които са влезли и са станали вътрешнообщностни, те отиват 75% в ЕС, но важното е такава организация да се създаде в държавата, че да могат да бъдат събрани парите от ДДС и от акциз и това касае всеки един български гражданин. Колкото повече пари съберат митниците и НАП, толкова по-добро ще бъде благосъстоянието на всеки един български гражданин" - това заяви в началото на годината директорът на агенция „Митници" ген. Ваньо Танов. Ами, да пожелаем на бургаските митничари да работят с успех за общото добруване.

Източник: в. "Компас"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Екоактивисти и протести
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: