Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски малчугани "По стъпките на будителите"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:28 / 30.10.2012Коментари (0)562
"По стъпките на будителите" бе мотото, под което премина посещението в Котел и Жеравна на близо 50 деца от Целодневна детска градина "Раковина" - Бургас. Мероприятието бе инициирано от Директора на детското заведение - г-жа Владка Димитрова и инспектора по превенция от ОДМВР - Бургас - Цветелина Рандева и бе посветено на Деня на будителите, който е и празник на Котел.

Близо двучасовото пътешествие до средния дял на Източна Стара планина и живописната котловина на Котел се превърна в нагледен урок по история, в който малчуганите научиха повече за живота на изтъкнатите будители от Котленско-жеравненския край - Георги Стойков Раковски, Гаварил Кръстевич, Стефан Богориди, д-р Петър Берон, Сава Филаретов, Йордан Йовков и не на последно място - Захари Стоянов, роден в близкото до Котел селище Медвен. Дългият списък на просветителите и будителите възвисили книжовното и образователно дело, в който със златни букви са вписани имената на изтъкнатите котленци, бе допълнен и от впечатленията на подрастващите по отношение възрожденската архитектура на съхранените автентични котленски и жеравненски къщи.

Паметникът на котленските възрожденци и Пантеона на Раковски, разположени в центъра на планинския град, се огласиха от приповдигнатите бургаски малчугани, запечатали емоциите си в паметна снимка. С преклонение пред делата на великите българи, децата от подготвителните четвърти "А" и "Б" групи се поклониха пред паметната плоча на Георги Стойков Раковски, а после обогатиха познанията си за животинските и растителни видове в България, посещавайки Природонаучния музей в Котел, разположен в парк "Изворите". С любопитство малчуганите изслушаха легендата за създаването на Котел, чието население открило изгубеното си стадо коне да пасе в невероятно живописна местност, известна сега като «Изворова поляна» или парк «Изворите». Измежду канарите извирала бистра студена вода, а в природата се допълвали зелени пасища и борова гора. Хората се населили в тази местност и я нарекли Котел, отчитайки своеобразния релеф и живописната котловина, скътала героичното българско градче.

Не по-малко изненадващо за бургазлийчетата се оказа и архитерктурното селище-резерват - Жеравна. Криволичещите улички и калдъръмените пътеки не бяха препятствие пред любознателните деца, които с интерес се разходиха до църквата «Св. Николай» и къщите на Сава Филаретов и неповторимия Йордан Йовков.

В духа на мероприятието «По стъпките на будителите» напролет предстои посещение на родното място на Васил Левски - Карлово, където малчуганите от подготвителните четвърти групи на Целодневна детска градина "Раковина" да получат най-точна представа за личността на Дякона, като най-ярката и откроена сред българските революционери, милеещи за "чистата и свята Република".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: