Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски клошари собственици на фирми с милиони задължения
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 19.11.2010Коментари (7)2003
© Burgas24.bg
"Финансов консултант изкупува фалирали фирми или фирми с дългове към НОИ, НАП, банки, кредитори. Експресно прехвърляне. Цена - 1000 лева, без значение от размера на дълговете." Подобни обяви се множат в интернет сайтовете с развитието на кризата. А зад тях се крие процъфтяващ бизнес - изчистване на борчове за милиони чрез прехвърляне на фирмата на клошари. Схемата за укриване на данъци е добре позната на Националната агенция за приходи. А тя е проста: Фирма трупа задължения към държавата. Но вместо да ги плати, разпродава на занижени цени цялото си имущество - лимузини, яхти, имоти. След това кухата вече фирма се прехвърля на клошар, който няма какво да губи. Защото не притежава нито имущество, нито доходи. Чрез тази схема годишно 200-300 млн. лв. дългове към държавата потъват и стават несъбираеми. Става въпрос за умишлено укриване на налози, което е престъпление и със случаите трябва да се заеме прокуратурата, смятат данъчни експерти.

Данъчните са се сблъскали с не един и два случая, в които всички опити да си приберат парите удрят на камък.

Двама пловдивчани оглавяват списъка на данъчните за рекордьор по дългове. Единият, болен от рак в последен стадий, е собственик на 17 фирми с огромни задължения. Общата сума за данъци и осигуровки, които дружествата му дължат, е 29,55 млн. лв., сочат данните на НАП. Според съседите му от жк "Тракия", където живеел доскоро, мъжът е приел да стане собственик на фирмите срещу солидно парично обезщетение, когато още не знаел за болестта си. Бил запален комарджия и непрекъснато се нуждаел от пари. След като се разболял, продал апартамента и се преместил в друг район.

Другият куриозен случай от архивите на данъчното под тепетата е за социално слаб мъж, който се оказал собственик на 11 фирми с общо 12,37 млн. лв. данъчни задължения. Заради тях Милчо Аврамов дори бил съден и излежал ефективна присъда, но вече е на свобода.

Двамата пловдивчани водят листата на хората, за които в Пловдив се знае, че на тяхно име могат да се прехвърлят фирми, от които собствениците искат да се отърват заради натрупаните значителни дългове към държавния бюджет.

В Бургас също си имат клошари за бизнес. Двама социално слаби млади мъже в морския град са станали собственици на фирми със задължения за над 10 млн. лв. Инспекторите от НАП са констатирали подобни случаи в цялата страна. Установени са многократни прехвърляния на фирми, промени на управителите, прехвърляне на дялове и на имущество с цел укриване на данъци.

Всички констатирани случаи за прехвърляне на фирми на социално слаби и безимотни граждани вече са предадени на прокуратурата.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това източване на фирми може да се спре много лесно със закон за продажбата на такива задлъжнели фирми. Но кой има интерес да се подържа сегашното положение??? Това е въпросът.
-1
 
 
Много лесно е да се хванат,тези които си прехвърлят така задлъжнелите си фирми.Като законно се повдигне- връщане на обратно на длъжника.Но нали са замесени адвокати,нотариуси и т.н......
+2
 
 
"Социално слаби", но "тарикатски силни" са тези "собственици" на по 10-20 фирми с по 12-30 млн. задължения. Още по-големи тарикати са ония, които са си прехвърлили задлъжнелите фирми на техните имена. А най-големите престъпници/тарикати в тези случаи са Данъчните, Прокуратурата, МВР и Съдът, та дори и Народното Събрание, защото не от днес, и не от вчера знаят за тези схеми, но не са си мръднали и малкия пръст... Qui prodect? - кой има интерес от това?
+2
 
 
край от днес ставам социално слаб .... само дето няма да ми дадат, дават само на мангали и на ей такива .... сбъркана държава, то и държава не е ....нищо не е
+3
 
 
Хубаво, де. Аз не съм юридически грамотен, но не може ли да се търси отговорност на хората, които прехвърлят фирми по този начин? То иначе е много лесно - правиш фирма, "осираш" я (или по-скоро си правиш печалба на гърба на държавата) и после я "плясваш" на някой, на който бутваш 1000лв. и готово. Големи тарикати, няма що! Дано да гласуват промяната на закона за забрана за прехвърлене на фирми с натрупани задължения и да се спре тази безнаказаност!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: