Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаски фирми от риболовния бранш против преместването на ИАРА във Варна
Автор: Екип Burgas24.bg 10:24 / 16.03.2011Коментари (1)733
© Burgas24.bg
Бургаски фирми, които са от риболовния бранш, се обявиха против идеята на правителството да премести Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ от София във Варна. "Това е поредната глупост. Градът с риболовни традиции е Бургас, а не Варна". Така реагира на новината собственикът на "Черноморски риболов"- Бургас Петър Василев. Решението не е окончателно. То трябва първо да бъде внесено за гласуване в Министерски съвет.

Василев добави, че основно уловът в Черно море се извършва от бургаски фирми. Делът им е около 80 процента. Във Варна е 20 на сто. "Така че, проблемите, които ИАРА трябва да решава, са тук, а не във Варна", каза още собственикът на "Черноморски риболов".

Бургаски фирми държат и над 60 процента от пазарния дял на риба в страната, каза Петко Русинов, председател на борда на директорите на друга местна фирма- "Атлантик"АД. Идеята за преместването на морските институции от столицата е добра, но тя трябва да се прецизира. Бургас винаги е бил център на рибарството и в момента е, смята Русинов. Той добави, че предложението трябва да бъде преразгледано. По-добре е ИАРА да е в Бургас, за да е по-близо до хората, които се занимават с този бизнес.

Мнението на колегите си подкрепя и Николай Павлов, който е собственик на созополската фирма "Динг". Тя се занимава основно с риболов.

В момента фирмите от риболовния бранш губят време и пари за всеки малък въпрос или проблем, който трябва да отнесат до централата на ИАРА в София. Според бургаските фирми преместването на службата във Варна няма да спести много от тези разходи.

Петко Русинов припомни, че ИАРА има и контролни функции. Извършва акции против нарушители в Черно море. Освен това централата на Регионалния граничен сектор се намира в Бургас. Много от операциите, свързани с опазване на Черно море и залавянето на бракониери, се извършват съвместно между ИАРА и този сектор. Редно е двете институции да бъдат на едно място за по-добра координация. Русинов добави, че в Бургас освен всичко останало се намира и училището за подготовка на кадри за риболовния бранш.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Наистина Бургас е люлката на риболова.Стига с това лансиране на гр.Варна.Нека да си имаме уважението, но Бургас и корабите на Океански риболов носеха риба за цялата страна.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: