Бургаската поетична школа се популяризира в САЩ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:09 / 12.11.2013
920
Антология на съвременната българска поезия под заглавие "Сезонът на деликатния глад" излезе от печат в САЩ. Идеята и реализацията на изданието е на Катерина Стойкова - Клемер, която от години замисля да представи на ценителите на поезията отвъд океана поетите на България. Тя е убедена, че е прекрасно да се даде възможност на талантливи български автори да бъдат популяризирани в Америка. Още повече, че има успешен опит с редактиране на друга антология - "По-големи отколкото изглеждат".

След като се запознава с изпратените творби на поети от всички краища на страната ни, тя прави своя подбор и така дава трибуна на 32-ма автори. Всички те са живи и участват активно на българската поетична сцена, но са коренно различни по възраст и творчески натюрел. Самите стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски.

Заглавието на антологията е от стих на Аксиния Михайлова. "Сезонът на деликатния глад" съдържа 197 стихотворения. Шест от авторите, включени в сборника, са от известния като град на поетите Бургас: Керана Ангелова, Роза Боянова, Стоянка Грудова, Бина Калс, Иво Рафаилов, Елка Василева.

Катерина Стойкова - Клемер също е от Бургас, но от 1996 година живее в САЩ. Тя е автор на няколко поетични книги, главен редактор и собственик на издателство "Аксентс Пъблишинг", организатор на поетичен клуб и радио шоу за литература, изкуство и култура в Lexington, Kentucky. Изпълнява и главната роля във филма на Том Съдърланд "Диамантени дни", който разказва историята на българка от Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).