Очаква се новият продукт да се превърне в хит на пазара на натурални и екологично чисти продукти. Солта е розова на цвят и е известна сред технолозите в града като Цветето на солта. Сол с подобна име се добива във Франция и се слави като най-скъпата сол в света.
Продуктът ще бъде регистриран като хранителна добавка, а не с названието "сол" заради законови пречки. От "Черноморски солници" АД отказаха да разкрият повече информация за новия вид сол, тъй като продуктът тепърва ще излезе на пазара и помолиха да ги потърсим за повече информация в средата на следващия месец.
Розовата сол се образува през най-горещите летни месеци и се задържа за дълго време на повърхността на морската вода. Младите розови кристали са много леки и не потъват, а морският бриз ги отнася на брега на басейна на солниците, където работници ги събират.
Солта не е рафинирана, не се обработва и промива. Цветето на солта е с по-високо съдържание на влага, а розовият цвят се дължи на бетакаротина, произвеждан от вид едноклетъчно водорасло. Освен с розовия си цвят солта е със специфичен вкус и силен аромат на море.
Според българските държавни стандарти солта трябва да е йодирана. За да отговаря на тези стандарти, бургаската розова сол трябва допълнително да се йодира. Целта обаче е младата сол да не се обработва допълнително, а да се продава като натурален продукт.
Източник: в. "Новинар"