Акцентите тази година ще бъдат насочени към предлагането на миди от фермата край Приморско и на рибата барамунди, която се отглежда в рециркулационна система в Рибно пристанище Бургас.
През март се очаква и първата реколта от плантацията от миди. Проектът стартира в края на 2006-та. Капацитетът на фермата е до 600 тона годишно. Плантацията се обработва със специализиран кораб, на борда на който се извършва сортирането и пакетирането на мидите, което позволява доставката им до пазара в прясно състояние.
Рибата барамунди се отглежда при изкуствени условия втора поредна година в Бургас. Тя вече е популярна на местния пазар, а и на пазара на Европа. Отглеждането й е единственият по рода си проект за аквакултури в страната ни.
От старта на проекта досега са модернизирани много от процесите за отглеждането на рибата. Предстои и монтиране на осъвременени биофилтри за следене на показателите на водата и осъвременена технология за отглеждане на малките екземпляри. Това ще се отрази най-вече върху вкусовите качества на рибата. Тя се предлага само в прясно състояние. В прясно състояние ще се предлагат и мидите. Те са с доказано благотворно влияние върху организма стига да са спазени условията за съхранение.
Диетолози твърдят, че мидите, омарите, скаридите и калмарите са сред най-ценните хранителни дарове. Те повишават либидото. Месото им е леко и вкусно. Могат да бъдат включвани и в освежаващи диети.
Тези храни съдържат малко мазнини и много витамин Е. Благодарение на това са смятани за природни антиоксиданти. Те поддържат кожата в отлично състояние. В тях има и витамини от групите В, А, Д и С. Съдържат и над 30 микроелемента - желязо, фосфор, йод. Доста голямо е количеството на кобалта - десет пъти повече от свинското и говеждото месо. В тях има и 20 незаменими за човека аминокиселини.
80 процента от вътрешността на мидите е вода. Те са полезни за болните от атеросклероза. Нискокалорични са и месото им е ценен диетичен продукт. Имат най-ниско съдържание на холестерин от всички морски продукти.
От мидите се извлича и биологически активно вещество, което повишава имунитета на организма към различни инфекции.