Пълнен шаран в тесто, шаран в гърне, печена скумрия, панирани миди, дори и испанско рибно предястие, донесено в града ни преди 500 години, са само част от рецептите, които трябваше да оценява компетентното жури в състав: главният готвач на ресторанта , Огнян Райчев - директор по маркетинг в "Атлантик Груп" и поетът и артист Пейо Пантелеев. "Сред множеството изпратени ни рецепти преобладаваше традиционният никулденски шаран, приготвен по най-различен начин. Но впечатление направи и това, че много от участниците предложиха ястия от характерните за региона миди, сподели председателят на журито - Главният готвач на Грандхотела.
Оригиналност, уникалност, етно-визия, вкусови качества, бяха част от критериите, по които журито извърши първата селекция на рецептите. Най-добрите, класирали се за финалната надпревара, бяха предложени за дегустация. Кулинарните шедьоври представи пред участниците в конкурса и гости на дегустацията актьорът Стоян Памуков и даде старт на вкусното, но и много оспорвано състезание, което ще продължи и през следващите години..
Така Гранд хотел "Приморец" постави началото на една нова традиция в града. Тук ще продължат да се събират стари рибни рецепти, за да "оживяват" забравените бургаски ястия всяка година на Никулден. Петзвездният гранд си поставя и още една амбициозна цел - да събере кулинарната традиция на региона и след натрупването на достатъчен брой автентични рецепти да ги съхрани в първия за Бургас рибен готварски албум.