Бургас става най-екологичният град с екоавтобуси, електромотори и електромобили

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
16:17 / 20.06.2012
5664
Екоинспекторите на община Бургас ще се движат с електромотори, каза зам.-кметът по екология и евроинтеграция Атанаска Николова. Тя посочи, че общината е една от пионерите в сферата на устойчивата енергия. Още миналата година Общински съвет - Бургас одобри Стратегията за устойчиво енергийно развитие на община Бургас и плана за действие към нея.

"Много са мерките, които сме предвидили и по които работим. Една от тези мерки е въвеждането на енергийно ефективен обществен транспорт, на транспорт, който гарантира намаляване на въглеродните емисии. В рамките на проекта за интегриран градски транспорт ние предвиждаме закупуването на нови модерни автобуси, които са със сертификат ЕВРО 5 и 6, дизел и метан, така че изцяло обществения транспорт на града ще бъде обновен. В процес на подготовка сме и на малък проект, който да обнови и електротранспорта в Бургас - тролейбусния парк, защото за съжаление той е много амортизиран и не предоставя качествено услугата, такава каквато трябва да бъде предоставена на гражданите на Бургас", посочи тя.

"Паралелно с това община Бургас има амбиция постепенно да замени и собствения си автомобилен парк с енергийно ефективен такъв, който да гарантира намаляване на вредните емисии. Една от мерките е замяната с електромобили. Първата стъпка като пилотен проект, която предвиждаме да се случи в много близко бъдеще е закупуването на електромоторчета за екоинспекторите на община Бургас, които ще патрулират в централната зона на града. Така че ние имаме амбиция наистина постепенно да бъдем не само една от най-модерните общини, но и една от най-екологичните общини", категорична бе Николова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (10)
Още новини от Новини от Бургас:
"Възраждане" представи водачите си на листи на изборите
Много шофьори в Бургаско изгоряха
Медицинският факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" от...
Осмокласници се заклеха тържествено на първия учебен ден в бургас...
Важно! Затварят част от ул. "Уилям Гладстон" в Бургас
Близо 25 хил. бургаски деца влязоха в класните стаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).