Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас може да спечели проект за развитие на туристическите дестинации
Автор: Екип Burgas24.bg 13:55 / 15.09.2010Коментари (0)612
© Burgas24.bg
С кмета на Бургас Димитър Николов обмисляме възможността градът да спечели проект по ОП "Регионално развитие", мярка "Развитие на туристическите атракции". Това каза в Бургас зам.- министърът на културата д-р Тодор Чобанов. "Администрации, с които работим в партньорство смятаме, че големите центрове на туризма не могат да бъдат лишаване от проекти по развитие на туристическите атракции. Това беше грешка, която беше поправена последните месеци. Тези общини бяха лишени от възможности за кандидатстват заради не доброто програмиране на ОП "Регионално развитие", но за щастие правителството изправи този проблем и надявам се големите морски столици да имат едни прекрасни проекти. Бургас има огромен потенциал", посочи още зам.-министър Чобанов.

"Смятам, че обектите с които разполага, макар и по-малко известни в момента, имат огромен туристически потенциал. Водим разговори с общината кои и по какъв начин могат да се преобразуват в туристически атракции", допълни той.

"Макар и малко известен о. Св. Анастасия крие в себе си един средновековен манастир. Самият остров като местонахождение е една естествена атракция в комбинация с манастира и с някои допълнителни дейности, които могат да се извършват островът може да бъде за цялото Южно Черноморие атракция. По едни естествен начин ще се свърже със созополските острови Св. Иван и Св. Кирик. Друга забележителна археологическа културна ценност е римският термален комплекс "Аква калиде", който все още е слабо проучен. Смятаме че, е един от най-големите в района и във висока степен на запазеност и също може да бъде туристическа атракция. Там има отлична минерална вода. Този римско обект със съчетание на спа туризма. При него хубаво е, че той се намира близо до магистралата. Тук имаме условията за истински елитен културен туризъм в съчетание със спа туризъм", категоричен бе д-р Чобанов.

"Също така последните години започна постепенно разкриване на част от средновековните следи от културен живот. Смятам, че и там има потенциал. Но на този етап двата обекти са предостатъчни за качествен елитен проект по ОП "Регионално развитие". Ще се възползвам от възможността, че съм в града за да се срещна с кмета Николов и да обсъдим експедитивното подготвяне на обектите за кандидатстване срокът за кандидатстване е средата на януари дотогава общината има доста работа да извърши. За съжаление през последните 20 години слабо е обръщано внимание на статута на обектите", допълни заместник-министърът.

"Островът е получен от общината за управление, което спестява нуждата от бързане, но за другия обект трябва да се извършат юридически действия за да премине той за управление на община Бургас и да започне неговото превръщане в туристическа атракция. Оптимист съм, проведохме консултации с Министерството на околната среда, което понастоящем управлява обекта там заради минералната вода и съм оптимист, че съвсем скоро ще се намери разумно решение на въпроса с "Аква калиде", каза още д-р Чобанов.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: