Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас гони Брюксел по брой велосипеди
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 11.10.2011Коментари (1)794
©
Бургас е на път да догони Брюксел. Това хрумна, докато Стефан Диомов разказва как е превърнал колелото си в неизменен символ на своята свобода през четирите сезона на годината. Именитият композитор инициира учредяването на ново екодвижение "Бургас-велосипеден град" и написа своеобразен химн, за да популяризира велосипедния транспорт в града.

"Не е изключено Бургас да догони Брюксел по брой велосипеди на глава от населението", вярва маестрото.

Това не изглежда непостижимо, като се има предвид, че Брюксел е хълмист град, вали много и неочаквано и тези обстоятелства възпират поне туристите от идеята да се качат на колела. За разлика от бургазлии, които живеят край море и три езера, и тук снегът се задържа, колкото да си направиш снимка за спомен. Засега само фламандците остават най-упорити и не слизат от колелата, ако ще и небето да пада върху им. Но вече има доста бургазлии, които им съперничат.

В Брюксел има "гари" за паркиране на неколкостотин велосипеда. Гарите са на разстояние средно 300 метра една от друга. Потребителите заплащат едно евро за ангажиране на колелото в продължение на час и половина и едно евро за всеки следващ час. След като приключат работата си с него, те го оставят на която и да е "гара".

Още по-успешно бил решен въпросът в Париж, Лион, Виена, Сидни и други градове, но бургазлии кой знае защо са решили да конкурират именно Брюксел.

"В Бургас няма обществени "гари" и велосипеди под наем, има само 8 километра очертани велоалеи. Но това е началото. Бих се радвал, ако освен брюкселско зеле и брюкселски дантели в Бургас има и много брюкселски велоалеи", мотивира се Диомов.

Оптимизмът му се увеличил през август, когато една вечер пространството около Морското казино и лятната естрада почерня от народ. Повечето хора бяха екипирани с колелета, за да подкрепят инициативата "Бургас - велосипедният град".

"Ще се събираме на същото място всяка година, докато постигнем целта си", заканиха се инициаторите.

Правилник за движение на колоездачите искат бургазлии.

В специална кутия велосипедистите в Бургас събират предложения за налагане на алтернативния транспорт. Засега местата за велосипедисти са ясно очертани, но са ограничени не само по дължина.

Всъщност движението по велоалеите и пътищата у нас става по неписани правила, тъй като няма отделен Закон за движение на велосипедистите както е в западноевропейските страни.

Единственото указание в закона посочва, че на маркирана за целта алея велосипедистът е с предимство. И тъй като доскоро подобен лукс за колоездачи нямаше, пешеходците също нямат навика да се съобразяват.

Почитателите на алтернативния транспорт работят по идеята за нов закон, а също и за свързването на комплексите с Морската градина и центъра на Бургас. Заради натоварения трафик в момента с колело е невъзможно да се премине голяма част от града, както например от жк "Славейков" през сложния пътен възел около хотел "Мираж" или по връзката между старите гробища на града и Колодрума. Там човек трябва да вземе колелото си на ръце и да изчака дълго, докато успее да се промуши, тъй като няма нито зебра, нито обозначено пространство за велосипедисти.

Изградените до момента алеи са съсредоточени около Морската градина.

Най-новата е направената след реконструкцията на улица "Гурко", която веднага се превърна в голям хит сред каращите колело по пътя им от центъра към парка.

Трасето с дължина 1200 км тръгва от площад "Тройката" до "Цар Симеон І", продължава по същото трасе на светофара на "Демокрация" и върви от северната страна на "Адам Мицкевич", която преди това бе плътно заета от автомобили - до булевард "Димитър Димов".

Велоалея вече има от комплекс "Меден рудник", успоредна на булевард "Захарий Стоянов" (бившия "Тодор Грудов") от новия пътен възел Созопол-Средец-Бургас до входа на комплекса. За това трасе имаше и граждански натиск - любители на велосипедите организираха подписка в интернет, която подкрепиха над 800 души.

До 2013 година се очаква да бъдат изградени още 20 км нови велоалеи, увериха от общинската администрация. Това ще стане възможно с реализацията на проекта за "Интегриран градски транспорт", като 20% от бюджета на проекта, финансиран с европейски средства, е предвиден за изграждане на велоалеи.

"В момента сме в процедура на разработване на тези трасета, част от първия лъч от "Меден рудник" вече е готов, очакваме догодина приключването на пътния възел Юг, защото през него сме предвидили преминаването на велоалеята, която върви по улица "Индустриална" в посока центъра на Бургас. Вторият лъч е по разделителната "Стефан Стамболов" с комплекс "Изгрев", всички лъчове ще бъдат насочени към центъра и Морската градина", поясни кметът Димитър Николов.

В училищните дворове и по бургаските улици вече е започнало поставянето на стоянки за велосипеди.

Велоалеи се предвижда да има между Бургас и Сарафово, както и по локала Бургас-Ветрен. Може би още от следващото лято двата курортни града Бургас и Созопол също ще бъдат свързани с маркировка за велосипедисти.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.10.2011 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: