Българският туризъм – в глуха линия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:45 / 25.07.2009
838
България отдавна се бие в гърдите като туристическа страна, но също така отдавна правителствата открито неглижират с действията си този факт. През годините туризмът беше комитет, част от няколко министерства, агенция. Сега се присъединява към и без това мегаминистерството на икономиката и енергетиката. В туристическите среди са потресени и смятат, че за пореден път са им ударили шамар, пращайки управлението на туризма в глуха линия. Сега имаме министерство на икономиката, енергетиката, туризма и още нещо, шегуват се в бранша.

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова приема преминаването на туризма в икономическото ведомство като поредния образно казано „шамар" за България като туристическа дестинация. Тя каза, че е имало няколко срещи на бранша и подписано споразумение с ГЕРБ. Соколова призна, че не е обещавано министерство. Според нея обаче би било по-подходящо и по-добре да се запази Държавната агенция по туризъм, която е първостепенен разпоредител на средства.

Соколова каза, че и тя, и нейните колеги са разочаровани от това решение. Ако икономическият екип на ГЕРБ счита, че един отрасъл, който държи 15 процента от брутния вътрешен продукт на страната, не е важен, тогава това решение е правилно, каза още Соколова и допълни, че според доклад на Европейската комисия, а и според прогнозите на Световната организация по туризъм, що се отнася до туризма като бизнес в Европа, той ще бъде единственият отрасъл на икономиката на Европейския съюз в близките 20 години, в които ще има минимум 5 процента ръст по прогнози.

Според нея българският туризъм е поставен в глуха линия.

„Имаме предизборно споразумение с партия ГЕРБ, имаме записани няколко от нашите искания - за повече пари за национална реклама, за сериозно отношение към този отрасъл, но считам, че то не разбират сериозността и важността на отрасъла в българската икономика, не разбират сложността в която се намираме като отрасъл, огромните проблеми, тежката криза, която изживяваме, огромните усилия, които полага целият бранш, за да запазим долу-горе сезонът да премине в нормалните си граници. Считам, че това не се отчита, а пък и те нямат никаква информация що се касае за нашия отрасъл", коментира Соколова.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин от своя страна, каза, че организацията са толерантни към всички правителства и никога не са оспорвали тяхната легитимност. "Така че досега сме си мълчали с цел да не пречим, за да може новият кабинет да бъде сформиран, да бъдат зачетени интересите на цялото общество", допълни той.

„Но у нас се буди съмнение, че точно една седмица преди изборите бяхме поканени във Велико Търново да подпишем една декларация за съвместно сътрудничество след изборите и тогава нашите приятели обещаха, че ще съгласуват с бизнеса и бранша всичко промени в туризма", каза Рагин.

Той припомни, че вече е имало среща на бъдещия премиер Бойко Борисов със земеделски производители. Ние имаме писмо от преди седмица за такава среща за изясняване на позицията на бранша, но ние явно, че сме били пренебрегнати и явно, че сме били отписани като приоритет, но според мен това ще бъде пагубно не само за туризма, ако така се разсъждава, а и за цялата икономика, защото туризмът наистина е в криза и то не българският, а туризмът в световен мащаб" , каза още Рагин. Председателят на БХРА даде пример с Турция, „където не се мисли като нас" и това, че там криза в този сектор няма.

Имаме много какво да си кажем, но да изчакаме да се сформира правителството. Що се отнася до това, че туризмът минава към министерството на икономиката и енергетиката, ние ще имаме събиране, поискали сме среща с министър-председателя и я очакваме, каза още Рагин. Ако бъдем пренебрегнати или загърбени, тези, които го направят, няма да спечелят. А пък ако подадат ръка и проявят толерантност, от нас може само да спечелят, защото с опита, който сме натрупали, можем да бъдем в помощ не само на туризма, но и на икономиката, категоричен бе председателят на БХРА.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).