Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Български хелзинкски комитет: Против разрушаването на незаконни ромски къщи
Автор: Екип Burgas24.bg 09:59 / 17.09.2009Коментари (1)1288
© Burgas24.bg
Българският хелзинкски комитет изпрати декларация, в която заявява, че събарянето на незаконните постройки върху заграбени от ромите частни терени е най-тежкото нарушение на човешки права през тази година в България. Ето и декларацията:

Българският хелзинкски комитет е сериозно обезпокоен от последните събития и намеренията на някои местни власти във връзка с разрушаването на домове, обитавани от роми, пише в декларацията. На 8 септември 2009 г. в бургаския квартал "Горно Езерово" бяха разрушени 27 ромски къщи, а техните обитатели, включително възрастни хора и деца, бяха оставени без подслон на улицата. Това бе най-тежкото нарушение на човешките права в България от началото на годината досега и най-тежкото такова нарушение при управлението на новото правителство, заявяват от БХК. Същевременно община Бургас оповести намерението си до края на месец септември да осъществи други подобни акции. В община София е планирано разрушаването на няколко ромски домове в района на кв. "Военна рампа". Във всички тези случаи претекстът е "незаконността" на постройките и/или липсата на правно основание за тяхното обитаване, независимо от това, че те са единствените жилища на техните обитатели, а те живеят в тях от много години. Местните власти отказват да осигурят на засегнатите семейства каквото и да е алтернативно жилищно настаняване. Те не получават никаква защита от правителствените институции и органите на съдебната власт. Напротив, полицейски органи активно участваха в разрушаването и употребиха груба и непропорционална сила срещу засегнатите роми. Акциите се подтикват и приветстват от крайно националистически и ксенофобски кръгове, от които новото правителство получава парламентарна и обществена подкрепа, се твърди в декларацията.

БХК се обръща към българското правителство, към прокуратурата, омбудсмана и другите отговорни институции в България, както и към международните институции, с настойчиво искане да не допуснат десетки ромски семейства да останат без дом преди наближаващата зима. БХК припомня, че евикцията от незаконни постройки или от постройки, които са единствените жилища на техните обитатели и те са живели в тях в продължение на много години, е възможна само при условие, че им бъде осигурено алтернативно настаняване. Международните органи за защита на правата на човека са намирали нееднократни нарушения на редица норми на международното право, включително правото на неприкосновеност на личния живот и семейството, правото на защита от нечовешко отнасяне и правото на собственост в ситуации, в които властите са прогонвали на улицата хора от единствените жилища, които обитават под предлог, че са незаконни.

Източник: в. "Бургас днес и утре"




Още по темата: общо новини по темата: 24
12.11.2010 »
29.04.2010 »
13.04.2010 »
28.09.2009 »
24.09.2009 »
24.09.2009 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тия от хелзинкски комитет да си гледат работата и да не се месят там където не им е работата.Или да им пратим един ТИР роми да си направят незаконните къщи при тях ,да видя какво ще казват тогава.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: