Броят на безработните в Бургас продължава да расте

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:34 / 16.03.2012
827
И през месец февруари продължава увеличението на броя на безработните, макар и с по-ниски стойности спрямо предходните месеци. 10 108 души са регистрираните безработни, което е увеличение с 349 души спрямо предходния месец. Това каза Живко Янакиев, директор на "Бюрото по труда" в Бургас по време на провелата се днес съвместна пресконференция на Регионална дирекция по заетостта, дирекция Бюро по труда, Областна инспекция по труда и дирекция Социално подпомагане.

Равнището на безработицата също се е увеличило и е 7,9%. Най-голямото увеличение е в община Бургас- 256 души и целият брой регистрирани в община Бургас е 6 980 души. Положителното през месеца е, че се е увеличил броят на заявените работни места, като голямата част са в областта на туризма. От 457 свободни работни места 350 са в сферата на туризма, като голяма част от местата са обявени от една форма в Несебър.

"Не е прецедент обявяването още през февруари на свободни работни места, но тази година конкретно причината е ранната дата на Великден, което предполага, че хотелите, които имат традиционно резервации за тези дни, ще открият още средата на април, може и по-рано, за да направят подготовка", каза още Янакиев.

259 лица са започнали работа, от които 108 са започнали с посредничеството на Бюрото по труда. Има изравняване на броя на безработни при мъжете и жените. Увеличава се броят на безработните младежи -21,86% от регистрираните безработни са младежи до 29 години и там има увеличение от 0,4 % спрямо предходния месец. Масово се освобождават хора независимо от образование и квалификация, така че за Бюрото по труда като цяло над 70 % от регистрираните безработни са хора със средно и с висше образование. Конкретно за община Бургас процентът е над 80%. Най-голям е броят на лицата със средно образование. Близо 60% от регистрираните безработните са хора с квалификация.

По думите на Янакиев всичко това е типично за периода на криза. Най-голяма е групата на безработните лица над 55 години- 1660 души. Като абсолютен дял най-много регистрираните безработни са в най-активната възрастова група- между 30 и 50 години. Янакиев уточни, че първият етап по проект "Подкрепа на предприемчивите българи" е обучение, вторият е консултиране на лицата, които са преминали обучение за разработване на бизнес проекти и при одобряване на бизнес проектите се изплащат държавната субсидия, която е предвидена и която стимулира много хора да кандидатстват за включване. "До 20 000 лева ще получат субсидия тези от тях, които представят добри и перспективни проекти.

Консултантските услуги са за подпомагане на разработването на бизнес проектите и за проучване на пазара", обясни още директорът. На 28 март ще се проведе ежегодната трудова борса в областта на туризма за кадри в туризма в ДНА от 10.00 часа. До момента има обявени около 500 свободни работни места. "Този месец може би ще има над 1 000 обявени свободни работни места", каза още Янакиев.

30 души ще бъдат съкратени през април месец от ОП "Благоустройствени строежи". "Това не представлява интерес от гледна точка на статистиката. Ние на ден регистрираме по средно 50-60 души", добави Янакиев.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).