Братя Диневи се уредили с част от Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:24 / 11.04.2010
62019
Небезизвестните братя Динко и Йордан Диневи са станали горди собственици на част от Черно море, въпреки че българското законодателство не допуска подобна възможност, тъй като тази територия е изключителна държавна собственост. Бизнесмените са построили обаче цяло яхтено пристанище навътре в морето в района на селището "Св. Влас", сигнализираха общинари от Несебър. Според шефа на партията "Дела" Атанас Терзиев и колегите му Николина Тодорова и Константин Гюпчанов става дума за една от най-крупните злоупотреби с държавна собственост.

Между 2005 и 2006 година фирмата на Динко Динев "Куентин" е съумяла да се сдобие с нотариален акт за собственост на райското кътче с площ 24,6 дка, включващо бонус от къс от крайбрежната плажна ивица. В документа, с който разполага "Монитор", е записано, че несебърският олигарх е получил имот от акваторията при южната брегова ивица на курортното градче. На това място впоследствие изникнало съоръжението "Марина Диневи", което по думите на общинските съветници е сред любимите дестинации на популярни предприемачи и политици, включително бивши министри. Скандален е също така фактът, че имотът е преминал в ръцете на Диневи и на мястото му е изградено пристанището не без съгласието на строителното и транспортното министерства, докато начело на тях стояха Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев. На въпрос на "Монитор" сложили ли са подписите си бившите министри под скандалната приватизация на апетитния имот и разрешението за строеж.

Терзиев отговори, че това е съгласувано или с тях, или с някой от заместниците им, като очите си е затворил и тогавашният несебърски градоначалник Николай Трифонов. "Дори право на ползване или пък концесия не може да се докаже в случая", възмути се общинският съветник. За да се изяснят обаче обстоятелствата той и колегите му обявиха, че ще запознаят с далаверата главния прокурор Борис Велчев,

От цялата работа не стига, че няма данни да е плащана каквато и да било сума за придобиване на имота, а вместо това впоследствие се появява някаква данъчна оценка от 430 хил. лв., но според сигнала, с който разполагаме, Диневи допълнително са източили чрез съоръжението между 7 и 8 млн. лв., разказа пред вестника Терзиев.

Богаташите и кметът затънали в далавери. Коалицията между несебърския кмет Николай Димитров и любителите на суперлуксозни возила и тузарски партита бургаски богаташи Динко и Йордан Диневи е замесена в редица далавери, увери общинарят Атанас Терзиев. Според публикации двамата братя който стоят зад оария "Море" са били клиенти включително на бирниците.

По думите на Терзиев градоначалникът вече е клиент на Бургаската окръжна прокуратура за пет случая на злоупотреби. Сред тях бил ремонтът на пътя между Обзор и Преселци, за който миналата година са разплатени 200 бона, но все още не е свършена работа дори за 5 стотинки. Изграждане на надстройка на детска градина пък глътнало зашеметяващите 3 млн. лв. За капак кметът си нагласил в обществена поръчка изискванията за служебната лимузината от гумите до дървото вътре, така че на тях да отговаря само дългата база на "Мерцедес" S класа, с който се сдобил срещу 200 хилядарки.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).