Бизнесът с риба загива заради липсата на безакцизно гориво

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:22 / 21.01.2010
667
Риболовният и рибопреработвателният бизнес у нас загива заради липсата на правилник, по който да се ползва преференцията - безакцизно гориво за кораби. В момента фирмите от бранша плащат по нормални цени и това е допълнителна тежест за тях заедно с кризата. Част от предприятията вече започнаха да редуцират персонала си, стана ясно от информация на БГ ФИШ- национално представената асоциацията, която защитава интересите на този бизнес.

В бургаското предприятие "Черноморски риболов" са съкратени 30 души. Собственикът на фирмата Петър Василев каза, че още няколко от работниците му ще бъдат пуснати в неплатен отпуск и не е ясно докога. Той се опасява и от загуба на позиции на пазара и плащане на неустойки по неизпълнени договори за доставка на риба.

Петър Василев припомни, че 65 процента от себестойността на рибата се формира от горивата. В европейските страни въпросът е решен чрез безакцизно гориво или субсидии. "Ама нали и България е европейска държава !?!", каза още той.

При запазване на сегашната ситуация поскъпване на черноморската риба с 15 до 20 процента прогнозира и Ивайло Русинов, управител на друга голяма бургаска фирма "Атлантик". Той смята, че може да задържи числеността на персонала до месец- месец и половина. След това обаче също ще бъде принуден да премине към съкращения. Русинов добави, че имало идея наши бизнесмени да купуват безакцизно гориво от Румъния, където въпросът бил решен още в края на миналата година. Този вариант обаче отпаднал заради малка несъвместимост в законодателството на двете страни за изискуемите документи. Според него ненавременната реакция по отношение на този бранш е довела до блокиране на цяла индустрия.

По данни на БГ ФИШ и предприятията по Северното Черноморие са пристъпили към съкращения или се канят да направят такива. А междувременно никой не лови риба, защото е на загуба.

За собственика на созополската фирма "Динг" Николай Павлов по- страшното от съкращенията за него е, че може да загуби много от партньорските си връзки, които е създавал с години. "Фирмата ми е 20-годишна и никой не ми е помагал за контактите, които съм направил, за да просперира бизнесът и да има работа за хората", каза той. Павлов засега смята да запази числеността на служителите си, но не знае докога.


Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
23.01.2010 Рибарите обмислят да затворят бургаския залив
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).