Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Библиотеката под вода, 36 хил. тома книги в мухъл и влага
Автор: Екип Burgas24.bg 10:29 / 03.03.2010Коментари (0)1166
© Burgas24.bg
И бургаската култура пострада от дъждовете. В регионална библиотека "П.Яворов" са се хванали за главата, защото тече на различни места в пръснатите из целия град отдели на библиотеката. Кофи и легени са обичайните подръчни материали, с които библиотечните работници са свикнали, както и читателите. Но това е малката беда.

Прокапа и хранилището на библиотеката, в което се съхраняват над 200 хиляди тома литература. Водата накисна стелажите, които се счупиха и застрашиха едни от най-старите книги във фонда на библиотеката. Спешна акция наложи преместването на 36 хиляди тома, издания от Освобождението до 1944 година и част от фонда с книги до 70 години на миналия век.

Поразеното хранилище е в двора на старото училище "Братя Миладинови". Частичен ремонт спря теча, но вчера библиотекарите установиха, че този път вода е избила на друго място.

Преди ден спряхме теча около прозорците, каза завеждащият читалнята "Владимир Василев" , която пък е в подблоковото пространство на к-с "Братя Миладинови". И там вода изби в залата за читатели. Причината обаче се оказа в затлачените олуци на плочата от тонове смет.

Един самосвал боклук, включително хранителни отпадъци в традиционни найлонови торбички, солидно количество строителни материали и ненужни вещи бяха изнесени от това нерегламентирано сметище, "поддържано" явно доста методично, както се разбира от живущите в бл. 38 на ж.к. "Братя Миладинови". Два пъти в годината, казва директорката на библиотеката, наемаме фирма, за да изнесем по един самосвал отпадъци. Няма ли начин, питат библиотекарките, общината да контролира и санкционира недобросъвестните граждани. Да поставят камери, ако е необходимо, предлагат те. Подход към плочата, която се издига нависоко и така остава скрита за любопитни погледи, трябва да се мине през апартаментите на собствениците, нещо немислимо. Всеки път с външна стълба допълзяват до бунището и оттам изнасят насъбралата се смет.

Засега най-сухо се оказва мазето на детския отдел в к-с "Изгрев", където се пренесоха 36 хиляди тома. Но за да се уреди там хранилище, няма средства за стилажи. Инак двата етажа на детския отдел на библиотеката тук също капят. Нито бюджетът на библиотеката, нито времето позволява по-сериозен ремонт. Лошото е, жалват се от библиотеката, че 5 хиляди лв. вместо за нови книги ще отидат за кърпежи.

Бургас е уникален град, оказва се единствен в страната без сграда за библиотека. Многобройните адреси, на които е пръснато това културно средище, акумулират и повече разходи. Омагьосаният кръг явно няма скоро да бъде пресечен. Заради неволите с дъждовете, влагата и водата, в бургаската библиотека отсега почват да пресмятат колко найлон ще им трябва, като пристигне техниката по проекта "Глобални мрежи", съфинансирана от Бил Гейтс. Ще се наложи всеки компютър да си има дъждобран.

Източник: в. "Бургас днес и утре"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: