Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бездомните в Бургас - като кучетата
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 23.12.2009Коментари (0)1357
© Impact Press Group
Минусовите температури утежниха и без това трудното оцеляване на бездомните в Бургас. По много показатели животът на безпризорните хора и кучета се доближава. Не само студът е фактор, но и отношението - след като ги приберат за малко, отново попадат на улицата. Разликата е, че хомосапиенсите не се кастрират,но и двата бозайника се надяват на подаяния.

Оказва се, че в Бургас има двадесетина бездомника, като някой от тях дори са приходящи, каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян. Голяма част от тях са без самоличност, тоест без документи. Това от своя страна затруднява действията на властите. Дори полицията да открие клошар, то след това всичко остава на волята на съдбата. Намирането на бездомника обикновено става по сигнал. След установяването му се издава постановление от районна прокуратура за настаняването му в така наречения приемник, който се намира в бургаския отрезвител. Но топлото там е само за месец, ако през това време някой не познае бездомника и не реши да го прибере в дома си. При голяма част от случаите хората пак остават на улицата. Например преди около две седмичи човек, самоличността на който се търси в продължение на повече от година и половина, почина. Това се случи, въпреки грижите в болницата, където мъжът е получил пореден инсулт и така се е отървал от живота на улицата - завинаги. Всъщност съпътстващите заболявания на бездомниците са много и именно те са едни от начините за намиране на подслон - в болницата. Вариант, за да се погрижат за тях, без значение дали са съгласни, е да им се намерят психиатрични или други здравни отклонения и така да бъдат настанени в здравно заведение, каза д-р Мануелян. И в момента в болницата има двама "квартиранти". Те не си плащат, а наемът им на ден излиза около 90 лева за сметка на заведението, но без лекарствата и консумативите. А там е топло и храната е добра, има и кабелна телевизия. В момента легло в хотел "МБАЛ" са заели двама бездомници, каза пресаташето на болницата Юлия Андреева. Единият е от пришълците - от Габрово, и често заема стаи там, след поредния побой. Той е напълно излекуван, но не желае да напусне. Сега с него са се заели социалните и вероятно ще бъде настанен в социален дом. Там живее и една жена, която е с психични проблеми и вероятно ще се премести в болницата в парк "Езеро". През годината регулярно на ротационен принцип там живеят 2-3 бездомника, като етествено през летните месеци са по-малко. От болницата предполагат, че след изписване на двамата, вакантните легла ще бъдат отново запълнени.

Въпреки че имат шанс да бъдат настанени на топло, голяма част от клошарите предпочитат картонените си жилища. Разбира се, топла храна, за да се сгреят в мразовития декември, не отказват. В кухнята за бездомни на улица "Оборище" има 2-3 бездомници, които ежедневно се хранят там. Това сподели Виолета Радева от БЧК-Бургас. Другата седмица ще заработи още една кухня в комплекс "Меден рудник", където още 40 души ще могат да намерят храна. Сред тях вероятно ще има и клошари.

Не по един са обаче ромските семейства, които преди няколко месеца останаха без жилище. Циганите са приютили и тези, които не са заминали за родните си места и са настанени от роднини и близки в близост до гетата, които обитаваха преди събарянето. Общинско жилище са получили 4 семейства, броят на обитаващите ведомствените апартаменти обаче не е както средностатистическото българско - 4-членни, а цифрата на апартаментите трябва да се умножи средно по 8, каза Митко Доков от Областния ромски съюз. Обаче докога ще бъдат там, той не коментира. Според него процедурата по настананяване и по-точно документите ги спъвало. Доков отправи критики именно за това, че таксите около изваждането на документите възлизали на стотина лева за фамилия и трябвало да се подновяват ежегодно.

А причините те да останат на улицата, са много и несподелими. Хората без дом са затворени, не коментират какво им се е случило. Като вълци единаци се опитват да се справят с перманентната си криза. Има обаче светлина в тунела за тези от бездомниците, които искат да намерят подслон. Д-р Мануелян каза, че за другата зима топлина за бездомниците вероятно ще има. Дотогава ще заработи дом в комплекс "Акациите", където да бъдат настанени бездомници. Ако дотогава оцелеят, разбира се.

Източник: в. "Бургас днес и утре"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: