Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Басейнова дирекция провери 55 обекта по крайбрежието
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 25.06.2010Коментари (0)990
© Burgas24.bg
От 7 до 23 юни Басейнова дирекция - Варна провери 55 обекта по Черноморското крайбрежие. Проверките са съвместни с експерти на РИОСВ и РИОКОЗ във Варна и Бургас и включват източници на замърсяване, намиращи се в близост до зоните с води за къпане в Черно море.

След проведена през май среща между МОСВ и Министерството на здравеопазването, със Заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова е разпоредено извършване на проверки на обекти по Черноморското крайбрежие. Контролната дейност цели осигуряване на максимално благоприятни условия за провеждане на туристическия сезон - лято 2010 г.

На територията на общ. Варна са проверени 19 обекта, сред които: ПСОВ "Златни пясъци"- Морско казино, к.к."Св. Св. Константин и Елена" - Минерален басейн, Офицерски, Централен, Южен плаж, централен плаж Аспарухово, "Бриз3" - буните и Кабакум централен плаж. В общ. Несебър проверки са извършени на плаж Равда, Свети Влас - В.С. Елените, Специализирана болница и Централен плаж. В общ. Созопол - Къмпинг Златна рибка, Черноморец - Централен и Южен плаж, Къмпинг Градина и в общ. Царево - Арапя и Попски плаж.

Експертите констатираха, че основни потенциални замърсители са заустванията от пречиствателните станции, които не са реконструирани и са технически остарели. Заустващите колектори на ПСОВ "Златни пясъци" и ПСОВ "Равда-Слънчев ден" са с нарушена цялост. Реконструкцията на ПСОВ "Златни пясъци" е в застой поради неутвърдена площадка. Има изготвени проекти за реконструкция на канализационната мрежа на к.к. "Св. Св.Константин и Елена", с цел препращане на водите към ПСОВ Варна, но строителството е преустановено поради започване на летния туристически сезон. При проверките експертите са констатирали, че водите от заустващите в морето дерета са чисти.

Дадени са 27 предписания, в т.ч. за изясняване на нерегламентирани зауствания в дерета преминаващи през к.к."Св. Св. Константин и Елена" и Варненски плаж, за актуализиране на разрешителните за заустване на водите на ПСОВ "Равда-Слънчев ден", ПСОВ "Елените" и "Свети Влас", за отстраняване на строителни и/или битови отпадъци и възстановяване проводимостта на дерета в общините Варна, Несебър, Созопол и Царево.

Съставени са 5 акта по Закона за водите: за заустване от ПСОВ без актуализирано разрешително на "ВиК"ООД Варна (за ПСОВ "Златни пясъци") и на "ВиК"ЕАД Бургас (за ПСОВ "Созопол", ПСОВ "Равда-Слънчев бряг"); за заустване без разрешително по Закона за водите на "Викиинвест 1" ЕООД гр.Пловдив и на "Санта Марина" за незаконно изграждане на две буни в Черно море (гр.Созопол).

По данни от РИОКОЗ - Варна и Бургас по Черноморските курорти водите за къпане са в добро състояние, съгласно европейските изисквания за качеството им.
Вторият етап от съвместната контролна дейност се предвижда да е през месец август.Тогава ще бъде проверено изпълнението на предписанията и ще се вземат проби от водите за къпане.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: