Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
БФБ кани на природозащитна акция в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:25 / 03.07.2024Коментари (0)643
©
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви 2024 г. за година на живите пясъци по Черноморското ни крайбрежие и в тази връзка предвижда редица акции и събития, които да намалят заплахите към тях, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване.

Благодарение на подкрепата на стотици граждани чрез дарения, закупуване на календара, посветен на дюните и др., във Фонд Биоразнообразие на БФБ са събрани 7565 лв., с които стартира кампанията за опазване на дюните. Фонд Биоразнообразие има за цел да събира и осигурява средства за решаването на горещи и важни природозащитни проблеми в цялата страна – опазване на видове и местообитания, юридическа помощ и др.

Първата акция ще бъде на Бургаската дюна на южния плаж, намираща се зад хотел "Приморец“ и встрани от Морска гара. Тя е позната, достъпна, с ценно биоразнообразие, сравнително запазена, но и с ясни проблеми, които могат да бъдат решени с конкретни дейности, ефектът от които ще бъде видим в кратки срокове.

Затова от БФБ канят граждани и доброволци на 4 юли (четвъртък) в 18 часа на паркинга зад хотел "Приморец“, за да проведат заедно първата природозащитна акция и да запознаят участниците с особеностите и проблемите на пясъчните дюни.

"Ще отстраняваме инвазивни видове по дюните, ще събираме отпадъци и ще монтираме табели за важността им и какво всеки от нас може да направи, за да осигури съществуването им.

Ще имаме възможност да се запознаем с различните видове дюни - зараждащи се, сиви и бели, с характерните растителни видове, които живеят на нашата дюна и със заплахите, които ги дебнат. Имаме нужда от вашата помощ, затова не се колебайте - отделете час от вашето време и се включете в акцията!“ – призовава Спас Узунов, консервационен експерт от БФБ.

Една от важните задачи на акцията е да се отстранят инвазивните видове по дюната. Това са видове, които са внесени отвън, а не са естествено разпространени у нас. Появата им е резултат от човешките дейности – транспорт, туризъм, търговия, земеделие, градинарство, залесяване.

Повечето инвазивни чужди видове растения имат мощни механизми за размножаване и оцеляване, не са претенциозни и нямат естествени вредители.

След извънредна проверка с РИОСВ Бургас бяха установени редица неместни, чужди инвазивни видове, които бяха определени за премахване – айлант, гледичия, злолетица, лобода, хлебно дърво, миризлива върба.

От БФБ са убедени, че дейностите ще допринесат за подобряване на състоянието на Бургаската дюна, нейното познаване и въвличане на широк кръг от обществеността в нейното опазване като едно от любимите места за бургазлии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Катастрофи в България
Лято 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: