БЧК награждава доброволци за празника си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:05 / 05.05.2010
509
На 8 май по традиция дружествата на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят отбелязват като свой празник рождената дата на създателя на тази дълбоко хуманна идея Анри Дюнан /1828 г./, швейцарски общественик и носител на Нобелова награда за мир за 1901 г., инициатор за основаването на Международния комитет на Червения кръст през 1863 г.

И тази година Областният съвет на БЧК-Бургас ще награди свои изтъкнати доброволци, дългогодишни кръводарители и членове със специалните отличия в системата на Червения кръст по повод Международния ден на червения кръст. Тържеството ще се проведе днес от 11.00 часа в зала „Компас" на Интерхотел "България".

Насилието, бедността, недостигът на храна, недостатъчните здравни грижи, неадекватният достъп до вода и канализация и нарастващата човешка уязвимост са сред многобройните предизвикателства пред хората, живеещи в градовете и другите гъстонаселени райони в целия свят. В същото време, градският начин на живот предоставя и огромни възможности и може да бъде двигател за социално включване, израз на култура, многообразие и икономически растеж.

За първи път в историята, повече от половината население на света живее в градски райони, като през 2030 г. се предвижда градското население да нарасне до повече от 60%. Очаква се градовете в развиващите се страни да представляват 95% от градския растеж през следващите две десетилетия.

Червеният кръст и Червеният полумесец отбелязва 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, като фокусира вниманието върху предизвикателствата и възможностите, които ни дава урбанизацията.

"Неотдавнашното опустошение в Хаити ни напомня за въздействието, което бедствията могат да окажат върху гъстонаселените райони, " каза Тадатеру Коное, Президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК). "и за нашия ангажимент да работим с общностите, местните власти и другите местни партньори, за да подобряваме здравните грижи, водата и канализацията, да изграждаме ефективни системи за ранно предизвестие и ранно действие, и да осигуряваме убежища, устойчиви на земетресения, които ще ни помогнат да спасяваме човешкия живот при бъдещи бедствия."

"Много градове са пряко засегнати от въоръжени конфликти и други ситуации на насилие," каза Йакоб Келленбергер, Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). "Помислете за Могадишу, Багдад или Кабул - но също и за Рио де Жанейро или Найроби - те са примери за ситуации, които причиняват жестоко човешко страдание. Дори в някои от градовете, в които не бушува война, насилието е достигнало безпрецедентни мащаби. Няма да се учудя ако в бъдеще все по-често ни се налага да вършим хуманитарната си дейност в градове, засегнати от множество видове насилие, различни от въоръжен конфликт."

По целия свят Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец работят с градските ръководители и гражданското общество, за да се борят с градските предизвикателства, преодолявайки техните първопричини. Техните действия са съсредоточени в насърчаване на многообразието и противопоставяне на дискриминацията. Те полагат усилия, за да осигурят прилични социални услуги, както и адекватни мерки за защита, превантивни здравни грижи, образование и намаляване на риска от бедствия. Доброволците на Червения кръст и Червения полумесец са центърът на усилията на Движението за укрепване на градските общности.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец повтаря своя глобален апел за действие, обявен на 8 май 2009 г.: Светът е наш. Ти си на ход. Това усилие ни напомня, че всички ние имаме своя роля, която трябва да изиграем, за да направим света около нас по-добър. Всеки един от нас може да даде своя принос, като се ангажира с положително действие в нашите общности. Каним всички хора по света да споделят своите истории на промяна на www.ourworld-yourmove.org.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).