Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Автобусните спирки помагат Бургас да остане градът на езерата и птиците
Автор: Екип Burgas24.bg 16:11 / 01.10.2013Коментари (2)1235
За да остане Бургас градът на езерата и птиците вече помагат и автобусните спирки в града. От няколко дни те са украсени с лопатарки, саблеклюни, кокилобегачи, белооки потапници и други крилати обитатели на езерата. Редом с тях могат да се видят впечатляващи гледки от Вая, Атанасовско езеро и защитена местност "Пода".

За популяризиране на богатството на бургаските езера Българско дружество за защита на птиците и Българска фондация Биоразнообразие получиха съдействие от медийна агенция, която подкрепи проектите "Живот за Бургаските езера" и "Солта на живота", изпълнявани към програма LIFE+ на ЕС в усилията им да накарат жителите на Бургас да се гордеят с природата, която имат в своя град.

В продължение на година удобните и красиви автобусни спирки на градския транспорт ще дадат възможност на жителите и гостите на морския град да се запознаят отблизо с част от крилатите жители на езерата на Бургас, както и да научат любопитни факти за тях.

Бургас е известен с дивата си природа в много страни, не само в Европа, но и по света. Крайно време е обаче да стане толкова популярен с богатата си природа и сред своите жители и всички, които идват тук през лятото за морски туризъм. Градът е един от малкото на Стария континент с толкова много влажни зони от световно значение. Тук е най-голямото естествено езеро в България - Вая. Над модерния и разрастващ се град минава вторият по значимост миграционен път на прелетните птици в Европа - Виа Понтика. Бургас е единственият град в България, в границите на който е разположен резерват - поддържаният резерват "Атанасовко езеро". Изключително голямо е значението на влажните зони за опазването на застрашени от изчезване от лицето на Земята няколко вида птици.

За всички, които обичат природата, Бургас е градът на езерата и птиците, но по-важно е той да бъде приет и да остане такъв и за хората, които живеят в него, защото това е гаранцията, че влажните зони ще бъдат опазени и ще продължат да са място, обитавано от стотици видове птици, риби и бозайници. Ще продължат да бъдат източник на сол, луга и дивеч, да пазят от наводнения и да носят наслада и настроение, за тези, които имат очи за красотата на Атанасовско езеро, Вая, Мандра и защитена местност "Пода" с техния жив свят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.10.2013 г.
0
 
 
Когато построят Акариунариума или както там се произнася на блядски и когато природозащитниците си получат даренията от Омск птиците ще са най-щастливи
Aнонимен
на 01.10.2013 г.
0
 
 
Браво! Остава да сложат и имена на спирките, че да могат и чужденците да ползват градския транспорт!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: