Арменската църква в Бургас е на повече от три века и е архитектурен паметник

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:41 / 06.07.2010
1886
Арменската църква в Бургас се намира в центъра на града и е една от неговите забележителности. Освен това тя е и една от най- старите църкви в Бургас, каза отец Зарех Дженанян. Църквата носи името "Сурп хач", което означава Свети Кръст и за това храмовият празник е на Кръстов ден. Първите сведения за арменска църква в Бургас са от 1643 година след преминаването през града на тогавашния кримския архимандрит на път за Ерусалим.

Тогава е установено, че 20-те арменски семейства в Бургас имат свой храм, изграден от дърво, който е носил името на Свети Стефан. "През 1748 година върху тази дървена църквичка се построява по-голяма, която е наречена "Света Богородица" или"Сурп Аствардзадзин", а през 1853 година църквата се построява в този вид в който е сега. Даже купола в който кръщаваме и сега е от тогава, оригиналния и носи надписа на тази година" , разказа отец Зарех.

Той допълни,че през седемдесетте години на миналия век при построяването на близкия хотел в центъра на Бургас се е настоявало църквата да бъде съборена. Това не се случва благодарение на местни арменци, които представят документи и свидетелства, че след влизането на руските освободителни войски в града тук се извършила панахида в памет на загиналите руски и български войни на която е присъствал и генерал Лермонтов.

Тогава църквата е обявена за архитектурен паметник и така се спасява от разрушаване.Отец Зарех разказа,че до средата на миналия век камбанарията е била дървена, но е била издигната наново и от тогава църквата е в този вид. В храма има и ценни реликви от 17-18 век железен кръст и църковни книги, но отеца се притеснява да разказва за тях за да не станат обект на посегателства.

По думите му църквата е една от най- старите в Бургас и ако се отчете времето на първата дървена църква то тя е на три века и половина. Туристи непрекъснато влизат храма сподели отеца именно за това от църковното настоятелство са разпечатали брошури на различни езици за да могат да задоволят любопитството на туристите.

Арменският народ е сред първите приели християнството като държавна религия.Първите семена на християнството са посети от апостолите Тадей и Вартоломей, а след тяхната смърт Григорий Просветител покръства арменския цар Дъртад през 301 година, разказа още отец Зарех.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).