Александър Тараканов: В края на 2009 г. ще можем да преминем към следващия етап от проекта „Бургас-Александруполис”

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:13 / 15.03.2009
1503
През тази година трябва да бъде подготвена техническата документация до ниво, на което ще може да се премине към последващо работно проектиране на петролопровода „Бургас-Александруполис". Това включва целия пакет технически документи, свързани с морските терминали и всичко останало, което засяга техническата част на този проект. Това каза в интервю Александър Тараканов - главният изпълнителен директор на Международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн", оператор на проекта за строежа петролопровода „Бургас-Александруполис".

След това предстои подготовка на финансовата част от проекта - това е финансов план, тарифен план, оценка на въздействието на околната среда. „С всичко това няма да успеем тази година, тъй като това е продължителен етап и продължителна работа. Голяма част от тази работа ще бъде приключена през тази година и в нашите планове влиза това, че в края на 2009 г., при положително решение на нашите акционери, ние ще можем да преминем към следващия етап", разказа Тараканов.

Той обясни, че ситуацията е такава, че в момента Черно море е претоварено с петрол. „Това се дължи на факта, че съществува само едно направление в Черно море и това е Босфора. Този, да кажем, природен канал има свои ограничения - технически, икономически, метеорологични - поради тази причина може да се помисли за някаква алтернатива. Защото ако не, дай Боже, нещо се случи в района на Босфора, трябва да има алтернативни варианти. Един от най-интересните, според мен, варианти е петролопроводът „Бургас-Александруполис" - както и спрямо икономическата, така и спрямо териториалната съставка. Разбира се, има и други варианти. Има турски вариант, има и "по-дълги" варианти - до Италия. Също така през Констанца, но вариантът „Бургас-Александруполис", по мнението на много специалисти и лично според мен, е най-реалната алтернатива", обясни главният изпълнителен директор на международната проектна компания. Според него проектът е абсолютно целесъобразен и икономически оправдан. „В момента се занимаваме с техническата съставна на проекта, с юридическата, с тарифната и с финансовата. Нашите акционери вече успяха да приемат окончателно решение за това този проект да бъде осъществен", разказа още той.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).