Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Адвокат: Ниската правна култура е в основата на жилищните измами
Автор: Екип Burgas24.bg 12:55 / 11.01.2010Коментари (1)1522
© Burgas24.bg
За нарастващия брой на случаите на жилищни измами в Бургас и причините за тях говори Росен Кожухаров.

- Господин Кожухаров, като юрист, как може да бъдат окачествени зачестилите напоследък случаи ни жилищни измами?
- Касае се за класическа форма на измама при която чрез използване на документи лицата биват заблуждавани относно действителното съдържание на тези документи. За тази цел се подбират предимно възрастни хора или хора, които имат сериозни здравословни проблеми, като, разбира се, предварително се спечелва тяхното доверие. Впоследствие вместо например да се сключи с тях договор за наем лицето е мотивирано да подпише пълномощно или да подпише предварителен договор за покупко - продажба на имота си.


- Имате ли наблюдение за миналата година колко такива случаи са били внесени в съда или са получили гласност?
- Лично аз съм работил по 2 такива случая за миналата година, като съм убеден, че са много повече, защото сме коментирали и с други колеги, че и те са имали подобни ангажименти с пострадали от жилищната мафия.

- Има ли вече реално осъдени членове на жилищната мафия в Бургас?
- До колкото ми е известно има, но тук много сериозният проблем е свързан с доказването, тъй като документите при случаите външно са изрядни.

- Адвокат Кожухаров, защо според Вас като юрист, въпреки многобройните предупреждения към хората внимателно да действат, за да се предпазят от подобен род измами, да прочитат внимателно документите, които подписват, защо въпреки всички тези предупреждения все още има хора, които се хващат на подобни уловки?
- На първо място това е ниска правна култура. На второ място, според мен е обстоятелството, че очевидно българинът е така да се каже широко скроен. Когато става въпрос за доверие, ние някакси много лесно се доверяваме на хората около нас. Освен това, аз споменах, че неслучайно се подбират хора, които или са възрастни или болни, понякога и слабо грамотни.

- Т.е. хора, които лесно могат да бъдат заблудени?
- Да, заблудени, манипулирани, доверчиви, хора, които са изпаднали в определена нужда. Използва се много точно определен момент на слабост. Тази нужда може да бъде свързана с пари, защото много хора имат имущество, но не разполагат със средства. Аз мисля, че колкото и през последната година - две да е предприета една кампания от медиите за осведомяване на гражданите за тези случаи, механизмите за осъществяването им, което разбира се се прави с подкрепата на полицията очевидно е, че това не е достатъчно. Без да правя глупави аналогии ние сме от поколението, което помни понятието кварталната ОФ организация. Тогава в тъй нареченото Отечествен фронт като сдружение, като някаква форма на организираност членуваха всички и тогава, като, че ли тогава имаше възможност ако беше възникнал подобен проблем чрез механизмите на организираноста на тази структура да се даде възможност всички членове да бъдат уведомени и предупредени. Сега подобна организация и структура не съществува. Разбира се, може би сравнението не е съвсем прецизно, но някакси тогава като че ли цялото общество беше с по - голяма степен на организираност от сега. И примерно ако едно подобно лице се появи и подходи по някоя от тези класическите схеми за които споменах, имаше възможност този, който е потенциалната жертва да разговаря с някого, да сподели проблем, да сподели, че е дошъл нов човек и т.нат. . Това предполага по - голяма възможност той да бъде своевременно предупреден. Сега хората се затвориха в къщите си, рядко общуват, много често не познават комшиите си, както се казва. Това са самотни хора, възрастни хора. При тях социалните контакти са много занижени. А това всичко се използва от измамниците.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 6
31.01.2010 »
18.01.2010 »
11.01.2010 »
10.01.2010 »
10.01.2010 »
09.12.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
- На първо място това е ниска правна култура.Може и да не съм прав,сдружението което протестира има предвид помоща,оказана от магистрати на престъпници.Зажо е необходимо да съм адвокат зада си продам имота?Отивам в кантора,наемам адвокат и той си върши работата.Само,че в Европа въпросният адвокат не би си и помислил да те измами.При нас е обратно ,има си адвокати и нотариуси,които лично прибират дял от измамите.Така,че не всички жертви са неграмотни.Те са се доверили на адвоката и нотариуса.Ние и така сме си нация разбираща от всичко остава и от право да разбираме и адвокатитеще останат без работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: