Адвокат Мосинов: Общините не могат да определят работното време

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:19 / 23.07.2009
1783
Действащата от 2005 год. „Наредба за обществения ред" в Бургас е фрагментарна, семпла и по-слаба в сравнение със сходни наредби в други общини - смята адвокат Евгений Мосинов. Според юриста исканията на собствениците на заведения за корекция на регулацията на работното време от страна на общинската администрация освен икономическа обосновка имат и своята юридическа аргументация.

Адвокат Мосинов твърди, че в член 12 на действащия до момента нормативен документ е налице неясен и пределно общ текст, посветен на работното време. То се определя от собственика, наемателя, ползвателя и се съгласува с община Бургас и РДВР. Не е ясно, кой от община Бургас може да извърши това съгласуване. Досегашната практика е директорът на Дирекция управление на кризи и обществен ред да издава такива съгласувателни писма, което не е част от неговата компетентност.

Мосинов припомня, че в България е в сила "Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност" като в него е заложен ясен и точен принцип, че всички регулации, всички режими на регистрация на разрешения се въвеждат само и единствено със закон включително и възможността администрацията да определя работно време.

Това е елемент от стопанската свобода, от свободната стопанска дейност на всеки един субект в България, включително на собствениците на търговски обекти. И оттук възниква въпросът може ли с наредбата на община Бургас, без законът да предвижда подобна възможност, да се въвежда такъв регулативен режим на работното време. Законът за туризма, който се прилага спрямо хотелиерите и ресторантьорите няма режим на определяне на работното време, от която и да е местна администрация. Факт е, че повечето общински администрации под една или друга форма са възприели подход поне на съгласуване на работното време, но не и на неговото рязко точно рамкиране примерно до 22 часа. В крайна сметка в наредбата на община Бургас има възможност за субективизъм, за недопустима административна намеса в дейността на тъговците.

Законът за устройство на територията допуска съществуването на т.нар. сгради със смесено предназначение - жилищна част и търговска част в партерния етаж, т.е. конфликтът е заложен още при проектирането, при издаването на разрешението за строеж и тогава механичното ограничаване на работното време е една груба администрация в последният момент и то решаване на един конфликт в полза на една от страните

От юридическа гледна точка наредбата трябва да ограничава вдигането на шум над определени норми по всяко време, а не механично да определя работното време на обектите до 22 часа и след този период да регистрира нарушения.

В крайна сметка всички сме наясно, че живеем в период на стагнация, на стопанска тел Изричен законов текст, който да дава право на общината да определя край на работното време при липсата на ясни законови предпоставки няма и не може да има - коментира Евгений Мосинов.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
23.07.2009 Съветниците решиха: Подблоковите заведения - само до 23 часа
23.07.2009 Бум на жалби заради шума от заведенията
21.07.2009 Омбудсманът: Проблемът е в шума, а не в работното време на заведенията
20.07.2009 Променят наредба, заведенията да работят официално и след полунощ
14.04.2009 Ресторант съди бургазлийка, заради постоянни оплаквания от шума, после се отказаха
14.01.2009 Масово заведения работят след края на законното им работно време
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).