Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
8 години затвор грозят бащата, отвлякъл малкия Гого от Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 20.10.2013Коментари (0)1213
©
2-годишната сага с отвличането на малкия Георги от биологичния му баща - новозеландеца Гери Ардерн, влезе в Бургаския окръжен съд. Таткото бе призован като подсъдим за похищението на детето, но не се яви. Процесът започна при огромен медиен интерес, защото няма прецедент у нас. Новозеландецът е обвинен, че отвлякъл биологичния си син и го е държал година и два месеца в родината си против волята му. Сега само малкият Гого може да отърве Гери от решетките - ако свидетелства, че е тръгнал доброволно за далечния континент, коментират юристи.

Семейната драма на малкия Гого и роднините му започва на 26 март 2011 година. Това е денят, в който в Бургас пристига биологичният му баща Гери Ардерн. Връзката между тях е слаба, защото са се виждали само три пъти в живота си. Причината е, че Ардерн научил, че има син едва две години по-рано. Новозеландецът не вярва и пристига в България, с намерение да иска ДНК-тест. Щом вижда, че детето му одрало кожата, обаче се отказва.

Година след първата среща бащата се появява отново в Бургас.

Третото свиждане се оказва съдбоносно за всички

Гери чука на вратата на сем. Бакалови и обявява, че иска да прекара деня със сина си. "Беше 11.00 ч на обяд. Каза, че ще го заведе на "Макдоналдс", а след това ще се разходят до Слънчев бряг. Уговорихме се да го върне в 17.00 часа", връща лентата назад дядото на момчето. Вместо към Сънито обаче чужденецът потегля направо към... бургаското летище. И отвлича сина си. Предварително е подготвил два фалшиви паспорта със снимки на детето. Единият е немски, другият - новозеландски. Мистерия остава как чужденецът е успял да прекара българчето през граничния контрол на аеропорта и защо служителите не са поискали нотариално заверено пълномощно от майката, която единствена разполага с родителските права.

9-годишното тогава дете живее при дядо си Георги Бакалов, чието име носи. Майка му Петра си вади хляба в Англия и рядко си идва в родината. Вестта, че детето й е отвлечено, я заварва отново зад граница. Жената полудява. Наема адвокати. Дядото пък търси помощ от медиите и дава гласност на случая. Междувременно се намесва германската прокуратура, която започва разследване кой и как е издал немски паспорт на българчето. Роднините на Гого сезират и новозеландските власти. Дълго чакат вест, докато година след отвличането пристига електронно писмо. То е подписано от адвокат Юрген Шубах, нает от Андерн. В него се посочва, че детето остава при бащата, тъй като Петра и Гери Ардерн са в бракоразводно дело. Всъщност двамата никога не са имали граждански брак. Но пък имат църковен, сключен в Шотландия. Той още повече усложнява казуса, тъй като според тамошните закони бракът е съвсем официален и валиден, макар и сключен само в църква.

Жестока любов

През 2000 година 23-годишната тогава Петра среща 10 лета по-големия от нея Гери в Ирландия. Тя е студентка, а той работи в частна фирма. Влюбват се, заживяват заедно и решават да създадат семейство. Младите сключват църковен брак в Гретна, Шотландия, защото само една тамошна църква допуска венчило с православна християнка. След това заминават при родителите на Гери в Нова Зеландия.

Още когато стъпва на брега и вижда фамилията му, българката е дълбоко разочарована. Макар във вените на Петра да тече и германска кръв по майчина линия, тя е посрещната с огромно пренебрежение. Отношението на новите й роднини й подсказвало, че тя е второ качество човек. Успява да издържи на обидните намеци само няколко месеца и напуска любимия си. Още щом се прибира у дома обаче, разбира, че е бременна. Ражда детето си, но не казва на Гери и дълги години пази зорко тайната.

Когато момчето навършва 6 годинки, дядо му решава, че бащата има право да знае за Гого и самоволно го открива. "Не биваше така, не беше редно. Детето също страдаше. Започна да казва на мен "татко", а когато му обяснявахме, че няма баща, много страдаше. Затова решихме, че и Гого и Ардерн имат нужда един от друг. Искахме да поддържат връзка, но не и да ни вземат детето", разказва дядото Георги Бакалов. Той намира телефона на Гери в Нова Зеландия и му съобщава голямата новина, че има син в България. Две години по-късно Ардерн решава да отведе детето със себе си и го отвлича от Бургас.

След дълга и тежка битка с институциите малкият Гого бе екстрадиран от Нова Зеландия и върнат в родината си. Това стана през лятото на миналата година, когато новозеландският съд реши, че детето е изведено против законните правила и трябва да бъде върнат на майка му.

Когато хлапето стъпи на българска земя, се оказа, че е забравило родния си език. "Мразя България! Гадни сте!", изрече отвлеченото дете и даде да се разбере, че е тук против волята си.

Сега Гого е основен свидетел в процеса срещу баща си. От неговите показания в съдебната зала зависи в голяма степен какво наказание ще определи българският съд за родителя му. Арден е обвинен в отвличане по чл. 142, ал.2, по което го грози от две до 8 години затвор. Първото заседание обаче тръгна с процесуално отлагане, защото защитата на новозеландеца изиска копие от Великобритания на сключения църковен брак. Документът трябва да установи дали Гери Ардерн и майката на Георги Петра имат такъв. Защитата твърди, че те са се венчали в църква в Шотландия, а според тамошното законодателство това означавало, че имат валиден брак. 

"В досъдебното производство има сериозни пропуски, настояваме те да се изяснят. Трябва да стане ясно дали има такъв брак, или няма. Понятието "църковен брак" в Англия е различно от това, което се възприема в България. Там на църквите е предоставено правото още при подписването да се регистрират младоженците. Докато този въпрос не се изясни, не е редно държавното обвинение да се меси, защото ако се докаже, то тогава става въпрос за спор между съпрузи, а не за отвличане", разясни в кулоарите на съда адвокатът на новозеландеца.

Гери Ардерн е признат за биологичен баща на 12-годишния Георги, но родителските права на детето според българското законодателство са присъдени изцяло на майка му. Ако се докаже, че те имат брак, това със сигурност ще доведе до преквалифициране на обвинението.

Близо 30 месеца след похищението му малчуганът за пръв път говори пред медиите за занимаването си от Бургас. 

"Татко ме извика да отидем в "Макдоналдс", но на дядо ми каза, че отиваме в Слънчев бряг. Ние взехме такси, хапнахме и тръгнахме към летището. Тогава не разбрах точно какво става. Летяхме до Лондон, оттам до Хонконг, а после и за Нова Зеландия. Всичко стана много бързо. Когато отидох, имах проблеми с езика, защото английският не ми бе много добър, но свикнах след няколко седмици. Посрещнаха ме много добре, вечерта направиха парти в моя чест, имах и приятели. Там срещнах най-добрия си приятел Стефан Флауърдей", разказа малкият Гого в кулоарите на съда.

Детето обаче с нищо не подсказа дали ще защити баща си. "Когато стана на 14 години, тогава ще реша къде и при кого да живея - дали в България, или в Нова Зеландия", каза Гого.

Източник: БЛИЦ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: