69 непълнолетни са осъдени за криминални престъпления в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:26 / 18.02.2011
820
69 непълнолетни са осъдени за криминални престъпления в Бургас през миналата година. Това стана ясно по време на пресконференция относно представяне на отчета на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Бургас. Информяцията представи секретарят на Комисията Десислава Василева.

Комисията работи съвместно с пробационни служители по отношение на непълнолетните, които имат условни присъди. За миналата година Комисията е имала 9 общи случая. През миналата година има 25 младежи осъдени на пробация. Общо 69 са всички осъдени, от тях седем са с основни присъди, ефективно изтърпяват присъдите двама в поправителните домове, където се постъпва след съдебно решение и осъдителни присъди. През миналата година са връчени 15 акта на родители, които не са записали децата си на училище.През 2010 година Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни работи в 14 - членен състав при максимална възможност за 15. През миналата учебна година са проверени 7 училища, където са уточнени пропуските и са дадени напътствия за работата на училищните Комисии за превенция на противообществените прояви. В България има два поправителни дома - в с. Бойчиновци за момчета и в Сливенския затвор има крило за момичета. През 2010 година са настанени 4 деца в социално-педагогически интернати като направените предложения са повече, но само толкова са одобрени от съда.

През 2009 година 2 деца са настанени в социално-педагогически интернат и едно дете във възпитателно училище интернат. Те продължават да бъдат там като максималния престой в тези институции е до три години. работата на Комисията продължава и след настаняването на децата, тъй като в периодите на ваканция и т.н. домашен отпуск те се връщат в Бургас и продължава работа с тях обществен възпитател. Комисията следи корекционно възпитателния процес при всички деца. Има и много тежки случаи в тези институции, включително и деца с психически проблеми. Често срещани проблеми при образуването и разглеждането на възпитателни дела е изпълнението на възпитателните мерки. От Комисията съобщават за случаи на нападнати обществени възпитатели от родители в ромските квартали, където си търси съдействие от полицията и инспекторите в детска педагогическа стая. Най-често налаганите и най-ефективните възпитателни мерки е поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател за 2010 година е била възложена на 62 деца. Най-плашещата мярка е задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото и това е най-често обжалваната в съда мярка. Водещо престъплени си остават кражбите, които са общо 96. На територията на община Бургас работят общо пет инспектора детска педагогическа стая. В Бургас има дом за временно настаняване на непълнолетни и малолетни, където работят 11 служителя. Този дом обслужва общините Бургас, Ямбол и Сливен. ЗА 2010 година през него са преминали 301 деца, което с 32 повече от 2009 година. От тях 101 са от български произход, 171 - цигански, 25 - турски и 4 от друг. 114 от общата цифра са от Бургаска област. На десет деца е наложена мярката поставяне под полицейска закрила.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).