Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
65 са личните асистенти по програмата, реализирана от община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:31 / 06.07.2011Коментари (0)775
Към момента има общо 65 лични асистенти, които обслужват съответно 65 потребители по реализирането на втори етап на програма "Личен асистент" в Бургас. Новото е, че водещи са определените часове от договарящия орган. Това каза Мая Казанджиева, директор "Социални дейности и трудова заетост" в община Бургас. По думите й за втория етап от програмата за община Бургас са разписани 4800 часа, което е за още 40 нови лични асистенти за 40 потребители.

"Програмата "Личен асистент" доставя услуги в домашна среда на крайно нуждаещи се хора. Тя е нова за страната и новаторска за всички общини, които я прилагат. Община Бургас имаше определени 3 000 часа, разпределени за ползване на услугата и бяха назначени 25 лични асистенти, които се грижат съответно за 25 потребители в крайно нуждаещо се състояние. Изключително динамично и трудно е реализирането на програмата именно заради това, че е съвсем нова като момент", каза още Казанджиева. Програмата се администрира от Дирекция "Анализи" към Агенция "Социално подпомагане" София.

Община Бургас е партньор и "всички ние всекидневно се борим с нови декларации и с наместване на цялата тази документация за да сме изрядни пред донорите. За съжаление една част от потребителите умират по време на изпълнение на програмата, защото са хора в изключителни тежко здравословно състояние. Това налага смяна на личния асистент, защото когато потребителят си отиде от този свят, община Бургас като работодател е длъжна да осигури заетост на личния асистент и веднага се търси следващ потребител по списъка на чакащите. Има голямо раздвижване на списъците, които направихме и при първия и при втори етап на кандидатстване", добави директорът.

Тя каза още, че напасването между личен аситент и потребител е трудно. Екипът на общината осъществява две-три до четири срещи с личен асистент и потребител, защото това са болни хора, които имат своите изисквания и от друга страна - личните асистенти имат своята представа за работата, която трябва да осъществяват. Те водят дневници всекидневно ,попълват по часове всички услуги ,които извършват и тези услуги се включват в договора, който се сключва между кмета на общината и личния асистент, а той е базиран на направените оценки и конкретните потребности на всеки потребител. Третият етап от програмата ще бъде както първи и втори. "Ще обявим в сайта на общината и на информационното табло на ул. "Шейново" 24, където е втората административна сграда на община Бургас, сроковете и документите, с които могат да кандидатстват и лични асистенти, и потребители. Това ще се случи през месец ноември. Важно е да се знае, че тези, които участват в проекта от първи и втори етап, продължават своето участие до края на месец март 2012 година до когато продължава самата програма. Третият етап е донадграждане за нови явили се необходимости и от потребители и от лични асистенти. Самата програма е дала възможност на всяка община изпълнител да се създадат бани от хора, които могат да бъдат лични асистенти, тъй като в рамките на самата оперативна програма специално назначени обучители са извършили обучение на всички хора, които отговарят на критериите и могат да бъдат лични асистенти. "Те са преминали обучение и са в банката за лични асистенти. Интересът към е много голям към тази услуга и други хора се обръщат към нас - граждани, които не са подали заявление на първи и втори етап, а имат нужда. Ние предоставяме данните на вече обучените лични асистенти, които вече не работят по програмата, за да могат да ги полават извън програмата", коментира Казанджиева.

Директорът се надява, че след направата на съответните изводи и анализи от реализирането на програмата до 2012 година, тя ще стане държавно- делегирана дейност. "Това, което допускам да стане е влизане на програмата по правилника за Закона за социално подпомагане като тип държавно- делегирана дейност, но това предстои да се види от резултатите от реализирането на проекта след приключването му и от бъдещи срещи от колегите в София", каза още Казанджиева.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: