65-годишна бургазлийка също иска да ражда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:33 / 27.05.2010
2152
Пенсионирана начална учителка от Бургас поиска да роди дете на 65 г., след като разбра за близначките на 62-годишна русенка д-р Красимира Димитрова. Това съобщи вчера началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе д-р Георги Хубчев. В писмо до него педагожката го молила да й помогне, защото само един нов живот може да удави голямата й мъка по починалата й дъщеря.

Жената загубила единственото си дете, когато то било на 35 г. и макар че имала внуче, не можела да го вижда постоянно. Тя разполагала с 3 жилища и нямала проблеми да осигури едно дете.

"Задачата ни е да помагаме хората да са здрави и животът да се роди. Законовата граница за оплождане ин витро е 43 г., но за оплодена донорска яйцеклетка граница няма", уточни д-р Хубчев. Той подкрепя нов закон за ин витро процедурите с максимална възраст до 45 г., но не и нова авантюра с опасност за бъдещата родилка.

Междувременно 65-годишната жена, която желае да стане майка пак въпреки напредналата си възраст, се съгласи на среща с екип на "Труд. Тя покани журналистите на работното си място.

Колежките й там са единствените хора, които я разбират и с които може да поговори.

Самотата я е стиснала за гърлото сполетелите я нещастия са й дали много мъдрост и примирение, твърди тя. Жената прави уговорка, че ще разкаже историята си, но не желае да се споменава името и сегашната й професия.

Бившата учителка е вдовица, с една дъщеря. Рожбата й била всичко за нея. Но преди две години се разболяла. Жестоката диагноза - рак на костите, накарала майката да търси лекове и помощ отвсякъде - да я води по доктори, по болници, на лечение в чужбина... Нищо не помогнало. Дъщеря й починала едва на 35 г. Бургазлийката не може да се вижда с внучката си, защото след смъртта на дъщеря й отношенията със зет й се влошили.

Една сутрин разбрала от телевизията за русенката, родила след 60-годишна възраст. И изведнъж дошла надеждата. Казах си: "Чакай да видя за какво става въпрос. Беше порив от човешка гледна точка, а и от чисто любопитство. Написах писмо на д-р Хубчев. Да ми обясни мога ли да зачена ин витро, разказва жената. - Исках да си осмисля дните.

Когато обаче разбрах, че има рискове - отказах се. Ако не мога да го износя - как ще се справя после... Да осакатя един живот? Достатъчно съм се натеглила. Аз не съм много здрава - кръвно вдигам, имам запушена аорта, със сърцетоне съм съвсем добре." Бургазлийката въздиша дълбоко и продължава: "Попитах доктора има ли деца за осиновяване? Аз искам да взема някое дете в нужда, да си го нахраня, да си го облека... Но ми отговориха, че няма. Примерно деца на катастрофирали родители останали сирачета. Деца, които имат нужда и ще оценят моята любов и моята обич. Така живея всеки ден. С надеждата някой да ме потърси. Поне внучката ако се обади, ще бъда щастлива. Сега е така - живея абсолютно самотна..."

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).