600 000 лв. спря общината заради некачествени пътни ремонти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:30 / 13.01.2010
1356
600 000 лв. са задържани като гаранция за некачествени пътни ремонти на една от фирмите, поддържащи уличната мрежа в града. Това посочва в годишния си отчет временната комисия по контрол на ремонтните дейности на общинския съвет в Бургас. Задържаните пари са на фирма "Пътстрой" ООД- Стара Загора, заради нередности в работата по злополучно прочулата се бул. "Захари Стоянов" в к-с "Меден рудник". Експертите , с които работи комисията, са извършили проверки по ул. "Цар Симеон Първи" в отсечката от "Булаир" до "Пиротска", в кв. "Сарафово", в жк. "Меден рудник", както и на бул. "З. Стоянов".

Мисля, че сложихме добро начало на контролната дейност, каза зам.-председателят на общинския съвет Георги Киров, който е член на комисията. Той отчита като постижение спестените 600 хил.лв. от бюджета на общината, особено в ситуация на криза. Определено има нужда от такъв контролен орган, в който представителство имат всички политически групи в местния парламент по една доста болезнена тема за бургазлии - състоянието на улиците, смята Георги Киров.

"Трейси" ЕАД, "Път 2004" ООД и "Благоустройствени строежи" ЕООД са трите бургаски фирми, изпълняващи програмата за текущи ремонти на общината, каза председателят на временната комисия Георги Минков, чиято работа се наблюдава периодично. Освен това комисията приема и сигнали на граждани.

По разбитите и отеснели улици трафикът е кошмарен както за шофьорите, така и за пешеходците. Оправянето на улиците за препатилите бургазлии е доста чувствителна тема. Няма да е пресилено, ако кажем, че над 80 процента от улиците се нуждаят от ремонти. Запълването на дупки стана синоним за източване на бюджета. Лъч надежда се появи с намерението общината да не върши кърпежи, а да изгражда нови улици. Затова съветът, че трябва търпение, не успокоява, когато с часове заради трафика става придвижването с коли в пиковите часове. Оше по-малко пък разведрява газещите в кал и по разбити тротоари пешеходци. При бюджет близо 7 милиона лева за поддръжка на пътищата и 5-6 от капиталовата програма възможностите да видим нови улици в Бургас бързо е доста малка. За да кажем, че наистина улиците в града са оправени, са нужни около половин милиард лева, бе казъл преди време зам.-кметът по строителство Костадин Марков. В проектобюджета за 2010 година обаче за ремонтни дейности по пътищата са планирани отново около 7 милиона лв. Ще настояваме, казват общинските съветници, членове на временната комисия, да не се завишават парите в бюджета в направление "Асфалтно-ремонтни дейности", поддържаме тезата,че на града е необходима цялостна реконструкция на пътната мрежа. Точно заради кризата сега е подходящ момент да се сключват договори, коментира Георги Минков. Според него строителните фирми предлагали по-ниски цени и по този начин общината ще бъде инвеститор и работодател в тази ситуация. Друго предложение на комисията ще е завишаване на санкциите за фирмите заради некачествена работа. А и за да знаят всички кой работи по даден участък фирмите-изпълнители да обозначават обектите както при високото строителство.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (0)

Още по темата (109):
21.08.2012 Преасфалтираха участък от ул. "Калофер"
16.08.2012 Реконструираха ул. "Рилска"
13.08.2012 Приключва ремонтът на една от най-старите улици в "Меден рудник"
30.07.2012 Започна основен ремонт на ул. “Поморие", текат и ремонти на улици във всички квартали
27.07.2012 Преасфалтираха голяма част от бул. "Иван Вазов" с над 600 т асфалт
23.07.2012 Строят нова улица в “Изгрев"
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).