Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
60 бургазлии се сдобиха с нови очи
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 09.05.2012Коментари (0)1184
©
60 бургазлии се сдобиха с очи, които виждат по съвсем нов начин. Те вече могат да се радват на пролетта и красивите цветове на природата. Само за един месец - април, в Очното отделение на бургаската болница са оперирани 60 души. В очите им са поставени импланти, които връщат зрението. През целия април в отделението течеше кампания за борба с най-често срещаните очни заболявания - катаракта (старческо перде) и глаукома. Целта й беше да разсее най-често срещаните заблуди, свързани с очните заболявания, както и да информира пациентите за най-новите методи в офталмологията.

"Прегледах над 200 пациенти. Изводът, който направих е, че хората знаят много малко за очните заболявания и е необходимо регулярно да правим такива кампании. Чух например, че пердето може да се махне с капане на билки или други отвари в очите. Други пък пазели диети. Единственият възможен начин, познат засега, е операцията", коментира началникът на отделението д-р Румен Мутавчиев. При това колкото по-рано се направи тя, толкова по-добре.

Операцията е бърза (около 20 минути), безкръвна и безболезнена. Пердето се отстранява и на мястото на помътнялата леща се поставя нова, която гарантира по-добро зрение отпреди. Лещите съчетават няколко функции в едно - предпазват от вредните UV-лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч, могат да коригира и астигматизма. Така с една операция се решават няколко проблема на зрението, а пациентите се отървават от очилата.

Първите симптоми на катарактата са замъгленото виждане, цветовете потъмняват и вече не са контрастни, а слънчевата светлина става заслепяваща. Очите могат да започнат и да сълзят.

За разлика от катарактата, при която човек губи зрението си постепенно, глаукомата няма симптоми и ослепяването настъпва изведнъж. Затова след 45-годишна възраст се препоръчват редовни прегледи при очен лекар, особено ако има рискови фактори -прекалено ниско кръвно налягане, късогледство, диабет, нарушения в кръвоснабдяването.

Периодичните прегледи при специалист и ранното откриване на заболяването могат да спасят зрението. Най-новият метод за лечението на глаукомата, прилаган в Бургаската болница, е имплантиране в окото на дренажна система. През микроскопична стоманена тръбичка се оттича течността, която повишава вътреочното налягане и то се нормализира. Развитието на глаукомата спира и пациентът повече не губи зрението си.

Над 600 пациенти годишно се оперират от катаракта и глаукома в Очното отделение на бургаската болница. Операциите са платени от здравната каса, само имплантите се заплащат от пациента.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: