На проверка подлежат разрешителните за продажба, документите за произход и срокът на годност, етикетирането, начинът на съхранение и предлагане, гласи заповедта на шефа на НВМС Йордан Войнов. Държавните контрольори ще следят как се търгува с риба в обектите с временни разрешителни за продажба, в специализираните магазини, в специализираните щандове в търговските вериги и в супермаркетите,складовете и борситe. Рибата, която се продава в обекти с временни разрешителни за продажба, трябва да се съхранява в касетки с лед. Този вид храна не може да се съхранява повече от два дни при температура от около 0 градуса.
До 2000 лева е глобата, която може да получат според Закона за храните търговците без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект.
Всеки, който иска да си купи качествена морска храна, трябва да гледа за идентификационната марка на производителя, предупреди Йордан Господинов, изпълнителен директор на БГ Фиш, най-голямата браншова организация у нас. Само производителите, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за храните, имат право да търгуват с риба.
У нас има около 1500 водни обекта, а в регистъра на НВМС са само 300-320 регистрирани производители на риба, предупреди той. Останалите са регистрирани в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, но те най-вероятно не покриват ветеринарните изисквания, предполага Господинов. Затова съществуват и съмненията за доста голям сив сектор.
В България се внася около 35 000 тона риба годишно, а се изнасят около 10 000 тона. Консумацията през последните години леко се е повишила и вече доближава 6 кг, твърди той. България обаче е бедна на видове риби, на пазара има само 2-3 вида родно производство. От останалите се предлагат малки количества. От Гърция и Турция внасяме предимно ципура и лаврак, все видове, които ги има в дивата природа, но ние не можем да си позволим техния улов. Ние пък изнасяме предимно пъстърва, месо от рапани и миди, които отиват за Корея и Япония. Малко шаран се предлага от години в Румъния.
Хрилете на рибата трябва да са яркочервени, а не черни, препоръчват специалистите. Старата риба е по-мека и лесно се отделят костите й. Тя обикновено има количество слуз с неприятна миризма, а очите й са вдлъбнати. Прясната риба се познава и по лъскавите люспи.
Източник: в. "Монитор"