50 лева на ден печелят просещите в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:25 / 16.05.2009
912
По 50 лева на ден печелят просещите в Бургас, показа репортерска проверка на Burgas24.bg. Схемите за просия са различни, а центъра на градa се оказва златна среда за безпризорните малолетни. Поне десет са невръстните просячета заели позиции пред храм Св. Св. Кирил и Методий в Бургас. Мястото е определено за паркинг и отскоро, за да се паркира там не се плаща. Хората обаче са принудени да изкарат от джоба си, за да паркират.

Така наречената помощ, която просещите оказват на шофьорите струва два лева. "Искат ми пари, ако не им дам ми драскат колата, кой ще ми плати щетите, потресена съм", оплакват се шофьорка. Едно от просещите момчета разказва, че е принуден от родителите си да проси. "Ако не изкарам поне 50 лева на ден баща ми ме пребива, аз обаче съм свикнал, оправям се с тях...", разказва Марин.

За бургазлии малолетните "въоръжени" с чашка в ръка са обичайна гледка. "Държавата е абдикирала, кой ще им помогне на тези хора, нали и те са граждани на тази държава, нали и те се хранят. Медиите ни призовават да даряваме пари за децата... къде е управлението в случая, което избираме, кой поема отговорност за тях?!", питат хората.

Според духовниците от храма, нито полицията, нито социалните служби са в състояние да се справят с просията. Отец Петър от храм Св. Св. Кирил и Методий заяви, че това е проблем отпреди 2-3 години, на някои помагат, но други просто нямали нужда от това, използвали парите за да си купуват лепило, което да дишат, или алкохол. По наш сигнал на място пристигнаха служители от Дирекция "Обществен ред". След появата на служителите просяците изчезнаха. Само след час обаче те отново заеха позиции.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).