Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
4 млн. постъпили в бюджета от разпореждане с общински имоти
Автор: Екип Burgas24.bg 17:11 / 26.05.2010Коментари (0)444
© Burgas24.bg
Около четири милиона лева са постъпили в бюджета на община Бургас от разпореждане с общинска собственост. Това каза директорът на общинската дирекция „Управление на общинската собственост" Ташо Желев. Той обясни, че по-точни данни относно приходите от тази дейност ще има около 31 май. По думите на Желев интерес към общинската собственост има.

„Ще дам пример. Ако притежавате в квартал Х имот, за който имате нотариален акт за 500 кв.м., а по регулация имотът е 600 кв.м. Остават едни 100 кв.м., които принадлежат към вашия двор, към вашата регулация, но в същото време там съсобственик ви се явява общината и вие в общи линии нищо не можете да предприемете без съгласие на общината, а тя самата не е заинтересована да държи тази собственост, така че когато се появи инвестиционен интерес от страна на гражданите се преминава към процедурата за прекратяване на съсобствеността на общинска собственост. Другият способ е продажба на търг на имоти, които в общи линии нямат функция да изпълняват някакви социални дейности или пък не са част от нещо, към което общината има интерес да инвестира или да развива по този начин. По тази причина, това са най-вече имоти, които се намират в селата, които са към община Бургас или в кварталите - периодично се пускат такива имоти, там хората се явяват на търг и си закупуват имота, към който имат интерес", обясни Ташо Желев.

Той допълни, че интересът от страна на купувачите е предимно във вилна зона „Минерални бани", където по думите му цените са добри. Всички цени са съпоставими с пазарните цени, тъй като за всяка една сделка се прави пазарна оценка, която освен че се разглежда в структурите на общинската администрация, тя минава през одобрение на комисията по общинска собственост и стопанска политика и на финала трябва да получи одобрение на общинския съвет.

„Пазарът е едно много интересно нещо и цените се стремят да намерят равновесното си положение - както спадат цените на недвижимите имоти, така спадат и цените на строителната продукция. Тъй като по закон постъпленията от общинска собственост могат да се използват само за инвестиции на общината - в развитие на инфраструктурата, строителство на обекти от социалната и образователна инфраструктура и т.н., така че нещата се балансират по законите на пазара", допълни Ташо Желев.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: