39 новооткрити болни от туберкулоза в Бургаско от началото на годината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:04 / 12.04.2011
433
От началото на годината до момента има 39 новооткрити болни от туберкулоза в Бургаско, от които само двама не са бацилоотделители т.е. не са установили туберкулозни бактерии в храчката. Всички останали са с доста тежка форма на туберкулоза. Това каза д-р евелина Трошанова, директор на Специализирана болница за активно лечение по белодробни заболявания в Бургас. По думите й спрямо миналата година броят е еднакъв. "Лошото е, че не пада заболеваемостта. Заболяването е такова на целия организъм след стресова ситуация. Тя намаля съпротивителните сили на организма, пада имунитета и оттам нататък се повишават болестите, които са проблемни за цялото общество. В лечебното заведение половината от пациентите са с диабет и това е новооткрит диабет. Той също е заболяване на стреса", каза още д-р трошанова.

По време на кампанията за борба с туберкулозата са прегледани и консултирани 298 души. На около 70 души са направени снимки. На 45 - изследвания за бацилоотделяне. В самата болница в кабинета, който е бил за контрол на туберкулозата са идвали хора да се преглеждат със съмнения, че са болни от белодробната болест. От 298 души прегледани, двама са с потвърдена диагноза. По думите на д-р Трошанова целта на кампанията е не толкова откриването на туберкулозно болните.

Самата кампания е имала общообразователен ефект, "защото ние искаме да накараме хората да се вслушват в своето здраве, да идентифицират проблема и да ни потърсят. Това че са безплатни прегледите има голямо значение, тъй като българинът е свикнал да ходи на безплатни прегледи. Нашата задача е да ги научим не само в тези дни на кампания да се преглеждат, но, когато имат проблеми да се обръщат към личните си лекари или към нашата специализирана болница за активно лечение по белодробни заболявания", каза още специалистът. По време на кампанията са посетени на място огнищата на болестта в Бургаско, а именно село Рудник и Айтос. "Ние отидохме на място в огнищата, където имаме най-висока заболеваемост от туберкулоза през миналата година, в семейства, където има повече заболели от болестта и ги обследвахме на място. Два дни бяхме в село Рудник и два дни в Айтос", добави д-р Трошанова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).